Jak nie płakać przy krojeniu cebuli? 5 sprawdzonych sposobów

Jak nie płakać przy krojeniu cebuli? 5 sprawdzonych sposobów

Z pewnością każdy z was zna ten problem, bo w końcu masa przepisów wymaga od nas krojenia cebuli. Tylko jak to zrobić bez zalewania się łzami? Cóż słyszałam już o całej masie sosobów, które miałyby sprawić, że nie będziemy płakać przy krojeniu cebuli. Jedne działają lepiej inne gorzej. Dziś zebrałam dla was kilka moich ulubionych trików.

Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?

1. Używaj bardzo ostrego noża

Ostry nóż to w zasadzie podstawa podczas przygotowywania jakiejkolwiek potrawy, jednak przy krojeniu cebuli jest będzie on szczególnie istotny. Ostry nóż sprawi, że nie bedziecie rozgniatać cebuli, przez co mniej drażniących olejków będzie się z niej wydostawać.

2. Żuj gumę do żucia

I to najlepiej taką, o jak najbardziej miętowym aromacie. Dzięki niej, zapach cebuli będzie mniej wyczuwalny i zdecydowanie mniej drażniący

3. Zanurz cebulę w zimnej wodzie

W czasie krojenia cebuli warto mieć pod ręką miseczkę z zimną wodą. Cebulę przekrojoną na pół możecie w niej zanurzyć jeszcze przed rozpoczęciem krojenia. W czasie siekania warto powtórzyć to też od czasu do czasu – w ten sposób spłukacie drażniący sok.

4. Włącz wiatrak

Ten sposób sprawdzi się zwłaszcza w czasie letnich upałów – postaw wiatrak tak, aby odwiewał wszystkie olejki eteryczne, zanim zdążą dotrzeć do waszych oczu i nosa.

5. Zapal świeczkę

Tak naprawdę nie wiem na jakiej zasadzie działa ta metoda, jednak powiem wam, że ten sposób jest bardzo skuteczny. Dobrym wyborem będzie świeca zapachowa, chociaż taka zwykła też jak najbardziej się nada.

A jakie są wasze sposoby żeby nie płakać przy krojeniu cebuli?



KOMENTARZE