Chrupiące placki ziemniaczane z pietruszką

Mówiłam wam już, że jestem absolutną fanatyczką placków ziemniaczanych? Odkąd tylko sięgam pamięcią, zapytana o ulubioną potrawę zawsze wymieniałam je na pierwszym miejscu. Najbardziej oczywiście lubię wersję klasyczną, ale nie zmienia to faktu, że lubię także z nimi eksperymentować. Ostatnio właśnie w taki sposób powstał przepis na placki ziemniaczane z pietruszką. Koniecznie wypróbujcie, bo smakują obłędnie.
A jeśli jesteś fanem placków ziemniaczanych, z pewnością spodoba ci się również ten przepis na chrupiące placki ziemniaczane [KLIK]
Przepis na placki ziemniaczane z pietruszką
Składniki:
- 500 gramów ziemniaków
- 200 gramów pietruszki (korzeń)
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana do podania
Jak zrobić placki ziemniaczane z pietruszką?
Ziemniaki i korzeń pietruszki zatrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij nadmiar wody z warzyw, a następnie dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, startą cebulę i czosnek, jajko oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy, a następnie dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
Przy pomocy łyżki stołowej wykładaj na rozgrzany olej (musi być go całkiem sporo) masę ziemniaczano-pietruszkową, formując nieduże placuszki. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną.