Chrupiące placki ziemniaczane z pietruszką

Chrupiące placki ziemniaczane z pietruszką

Mówiłam wam już, że jestem absolutną fanatyczką placków ziemniaczanych? Odkąd tylko sięgam pamięcią, zapytana o ulubioną potrawę zawsze wymieniałam je na pierwszym miejscu. Najbardziej oczywiście lubię wersję klasyczną, ale nie zmienia to faktu, że lubię także z nimi eksperymentować. Ostatnio właśnie w taki sposób powstał przepis na placki ziemniaczane z pietruszką. Koniecznie wypróbujcie, bo smakują obłędnie.

A jeśli jesteś fanem placków ziemniaczanych, z pewnością spodoba ci się również ten przepis na chrupiące placki ziemniaczane [KLIK]

Przepis na placki ziemniaczane z pietruszką

Składniki:

  • 500 gramów ziemniaków
  • 200  gramów pietruszki (korzeń)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z pietruszką?

Ziemniaki i korzeń pietruszki zatrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij nadmiar wody z warzyw, a następnie dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, startą cebulę i czosnek, jajko oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy, a następnie dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu.

Przy pomocy łyżki stołowej wykładaj na rozgrzany olej (musi być go całkiem sporo) masę ziemniaczano-pietruszkową, formując nieduże placuszki. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Placki ziemniaczane z pietruszką. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z pietruszką placki ziemniaczane



KOMENTARZE