Chrupiące placki ziemniaczane z pietruszką
Przepis na placki ziemniaczane z pietruszką
Składniki:
- 500 gramów ziemniaków
- 200 gramów pietruszki (korzeń)
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana do podania
Jak zrobić placki ziemniaczane z pietruszką?
Ziemniaki i korzeń pietruszki zatrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij nadmiar wody z warzyw, a następnie dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, startą cebulę i czosnek, jajko oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy, a następnie dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
Przy pomocy łyżki stołowej wykładaj na rozgrzany olej (musi być go całkiem sporo) masę ziemniaczano-pietruszkową, formując nieduże placuszki. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną.
KOMENTARZE