Chrupiące placki ziemniaczane z pietruszką

Chrupiące placki ziemniaczane z pietruszką

Przepis na placki ziemniaczane z pietruszką

Składniki:

  • 500 gramów ziemniaków
  • 200  gramów pietruszki (korzeń)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z pietruszką?

Ziemniaki i korzeń pietruszki zatrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij nadmiar wody z warzyw, a następnie dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, startą cebulę i czosnek, jajko oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy, a następnie dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu.

Przy pomocy łyżki stołowej wykładaj na rozgrzany olej (musi być go całkiem sporo) masę ziemniaczano-pietruszkową, formując nieduże placuszki. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną.



KOMENTARZE