Szparagi w cieście filo

Szparagi w cieście filo

Gdy tylko na straganach pojawiają się pierwsze szparagi, wiem że to mój sygnał aby przygotować nieziemsko pyszne, zaskakująco proste i cudownie chrupiące szparagi w cieście filo. Są hitem wszystkich imprez, które organizuję i z doświadczenia wiem, że nie ma takiej ilości, która nie zniknęła by z półmisków w przeciągu kilkunastu minut. Właśnie z tego powodu warto zrobić ich nieco więcej niż pierwotnie się zakładało. Chociażby po to, aby móc podjeść trochę zanim trafią na stół.

Czym jest ciasto filo?

Wiele osób często myli ciasto filo ze znacznie popularniejszym w naszym kraju ciastem francuskim. Chociaż w sklepach możecie znaleźć je na tych samych półkach, zdecydowanie nie są tym samym produktem.

Ciasto francuskie bardzo mocno wyrasta w trakcie pieczenia i tworzy mnóstwo cieniutkich warstw. Z kolei filo zachowuje się zupełnie inaczej – jest cieniutkie niczym kartka papieru, nie wyrasta, za to staje się bardzo kruche po upieczeniu. Właśnie z tego względu warto układać je warstwami. W przypadku tego przepisu warstwy zapewni nam ciasne zwinięcie ruloników wokół szparagów.

Białe czy zielone: które szparagi wybrać?

Najczęściej w kuchni sięgam po zielone szparagi, jednak w tym wypadku jest to kwestia osobistych preferencji i estetyki. Po prostu te zielone podobają mi się bardziej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyście sięgnęli po białą odmianę.

Czy wiedzieliście, że tak naprawdę białe i zielone szparagi to dokładnie ta sama roślina, z tą różnicą że zielone zdążyły wyjść z ziemi i dojrzewały w słońcu. Z kolei białe szparagi nigdy nie wyrastają ponad poziom gruntu, ponieważ okopuje się je w wysokich kopcach. Gdyby jednak wyrosły ponad niego, stałyby się zielone.

Z czym podać szparagi w cieście filo?

Gwarantuję wam, że szparagi w cieście filo staną się przebojem wszystkich waszych imprez. Najlepiej podawać je na ciepło, chociaż nie powinno im zaszkodzić jeżeli przestygną (o ile w ogóle ktokolwiek da im na to szansę).

Możesz na spokojnie podać je samodzielnie, jednak będą też świetnym elementem większej deski lub nawet stołu przekąsek. Doskonale pasuje do nich prosty sos czosnkowy, dressing paprykowy lub ziołowy. Poeksperymentuj nieco z dodatkami, a z pewnością trafisz w gusta wszystkich gości.

szparagi w cieście filo
szparagi w cieście filo

Przepis na szparagi w cieście filo

Składniki na szparagi w cieście filo

  • pęczek szparagów (ok. 20 sztuk)
  • 10 płatów ciasta filo (w zależności od wielkości szparagów)
  • 150 g dojrzewającego sera cheddar
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić szparagi w cieście filo

Rozpocznij od przygotowania szparagów. Umyj je dokładnie, a następnie odetnij od nich zdrewniałe końcówki.

Rozłóż na płasko płaty ciasta filo, a następnie przytnij je na długość szparagów, tak aby ciasto było tylko nieco krótsze od główek szparagów.

Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach cheddar.

Rozłóż na blacie pojedynczy płat ciasta filo, a następnie posmaruj go niedużą ilością oliwy z oliwek. Oprósz lekko serem, a następnie ułóż przy brzegu szparaga i zawiń go ciasto, tworząc ciasny rulon.

Powtórz powyższe czynności ze wszystkimi szparagami. Pamiętaj, aby pracować szybko i trzymać pozostałe arkusze ciasta szczelnie przykryte, ponieważ filo bardzo szybko wysycha i staje się bardzo łamliwe.

Wszystkie szparagi w cieście filo ułóż na blaszce do pieczenia, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz przez około 20-25 minut (obracając je w połowie pieczenia) do momentu aż ciasto równomiernie się zezłoci.

Upieczone szparagi najlepiej podawać na ciepło, po lekkim przestudzeniu. Doskonałym dodatkiem do nich będzie sos czosnkowy lub dressing zielonej bogini.

Zobacz też przepisy na szparagi

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE