Pizza z anchois i kaparami

Pizza z anchois i kaparami

Pizza z anchois powinna zasmakować wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej oraz owoców morza.

Ale pizzę to by się zjadło, co nie? Taką idealną: na cienkim, lekko chrupiącym cieście. Nieprzeładowaną dodatkami, prostą, ale za to uber smaczną. Wiadomo. Każdy by zjadł. Ale kto zrobi?

W Krakowie pizz na dowóz jest co nie miara, ale te dobre można policzyć na palcach jednej ręki. Niestety, większość z nich to puchate placki, przeładowane dodatkami typu gyros i inne takie. A ja chciałam taką prawdziwą, bo po godzinach planowania wakacyjnego wypadu do Włoch, miałam niesamowitą ochotę na pizzowy przedsmak tej podróży.

Kiedy kiszki grają marsza nie ma co się nad sobą rozczulać i płakać, że nikt nie przywiezie tej wymarzonej. Lepiej wziąć sprawy we własne ręce. Zawartość lodówki nie zachwycała, ale to nawet lepiej, bo w końcu miało chodzić o prostotę.

W efekcie powstała pyszna i bardzo prosta pizza z anchois i kaparami. Doskonała propozycja na obiad w ciepły dzień. I nie zniechęcajcie się wyrabianiem ciasta! To naprawdę nie jest trudne. A jeśli już naprawdę nie chcecie zaprzątać sobie głowy robieniem ciasta na pizzę, skorzystajcie z dobrej jakości gotowca. A przepis przetestujcie, bo naprawdę warto.

Przepis: pizza z anchois i kaparami

Składniki:

  • Ciasto na pizzę (mój ulubiony przepis znajdziesz >> tutaj <<)
  • Puszka pomidorów pelati
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • kilka filecików anchois
  • kapary
  • świeże listki bazylii

Pizza z anchois i kaparami – jak zrobić?

W garnuszku rozgrzej delikatnie oliwę z oliwek, a następnie podduś w niej czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Zanim czosnek zacznie się rumienić, dodaj do niego pomidory z puszki. Pougniataj je nieco łyżką, a następnie gotuj około 10 minut – do momentu aż pomidory się rozpadną.

Ciasto podziel na mniejsze kulki. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Na każdy z nich wyłóż porcję lekko przestudzonego sosu pomidorowego. Na pizzy rozrzuć także anchois, kapary oraz mozzarellę pokrojoną w plastry.

Wstaw pizzę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 2250-250 stopni na około 12 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, posyp pizzę startym parmezanem oraz listkami świeżej bazylii.



KOMENTARZE