Kofty jagnięce na podpłomykach

Kofty jagnięce na podpłomykach

Kofty jagnięce to świetny pomysł na przekąskę lub obiad. Świetnie sprawdzi się w domu oraz jako przekąska na grilla lub piknik.

Robiliście już kiedyś podpłomyki? To chyba najprostsze pieczywo, jakie można sobie wyobrazić. Wystarczą dwa (no może trzy) składniki, które po wymieszaniu nie wymagają właściwie większych nakładów pracy. Najlepiej smakują te przygotowywane nad ogniskiem, grillem lub w piecu opalanym drewnem. Jeśli jednak żadnego z nich nie macie pod ręką, możecie wykorzystać najzwyklejszą patelnię. Gwarantuję, że tez wyjdą dobre.

A co dalej? Dalej może już poprowadzić was wyłącznie wasza wyobraźnia. Ostatnio akurat chodziła za mną kuchnia orientalna więc zdecydowałam się na taką lekko spolszczoną wersję arabskich kotlecików. Kofty jagnięce z serkiem i cebulą w sumaku okazały się strzałem w dziesiątkę. Delikatne mięso i aromatyczne przyprawy to idealny duet, który poprawi wam humor nawet w najbardziej dołujący dzień.

Wypróbujcie także inne przepisy na kofty, które pojawiły się na blogu:

Przepis na kofty jagnięce na domowych tortillach

Kofty jagnięce:

  • 400 g mielonej jagnięciny
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Podpłomyki:

  • szklanka mąki
  • 150 ml wrzątku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 1 cebula
  • łyżeczka sumaku
  • 2 nieduże pomidory
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • serek naturalny (np. Bieluch)

Jak zrobić kofty jagnięce na podpłomykach?

Zacznij od przygotowania podpłomyków. Do wrzątku dodaj olej i wymieszaj z mąką. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem na około 15 minut, aby ciasto odpoczęło.

Ciasto podziel na 3 kawałki. Rozwałkuj każdy z nich na dosyć cienki placek o nierównomiernym kształcie. Każdy z placków podpiecz na suchej patelni z obu stron, tak aby się zarumienił.

Przygotuj kofty jagnięce. Mięso wymieszaj z kuminem, kolendrą, chilli i czosnkiem. Dopraw je również solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Mięso podziel na ok. 9-10 kulek. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Możesz je również przygotować na grillu.

Cebulę posiekaj w piórka i wymieszaj z sumakiem. Sałatę porwij na drobniejsze kawałki, a pomidory pokrój w ósemki. Każdą z podpłomyków posmaruj serkiem. Wyłóż na nie kofty jagnięce, pomidora, cebulę oraz sałatę.



KOMENTARZE