Szybkie czerwone curry z wieprzowiną

Przepis na czerwone curry z wieprzowiną
Składniki:
- 300 g schabu
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki oleju
- puszka (300 g) mleczka kokosowego
- 3/4 szklanki ryżu basmati
- łyżeczka ziarenek kuminu
- pół łyżeczki garam masala
- pół łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- kilka gałązek świeżego majeranku
Jak zrobić czerwone curry z wieprzowiną
Pokrój schab w cienkie paski. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso, tak aby ładnie się zrumieniło. Dodaj czerwoną pastę curry, dokładnie wymieszaj i podsmażaj około minuty.
Całość zalej ok. 200 ml wody, gotuj do momentu aż większość płynu odparuje. Dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj i ponownie gotuj do momentu aż całość mocno zgęstnieje (ok 10-15 minut). Na samym końcu dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
W międzyczasie przygotuj ryż. Wymieszaj go z solą, kuminem oraz garam masalą. Zalej wodą, tak aby przykrywała go na ok. 2 cm. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
Wyłóż ryż do miseczek, dodaj przygotowane wcześniej curry. Świetnie pasują również pokrojone pomidorki koktajlowe oraz awokado (aby nie ciemniało, skrop je sokiem z cytryny). Na samym końcu udekoruj danie świeżym majerankiem (wiem, że nie jest to klasyczna przyprawa kuchni orientalnej, ale jego smak jest tak ciekawy, że idealnie pasuje w takim wariancie – jeśli poszukujecie bardziej klasycznych smaków, majeranek zastąpcie kolendrą).