Roladki bakłażanowe w sosie pomidorowym

Roladki bakłażanowe w sosie pomidorowym

O tej porze roku trudno mi nie wrócić ze sklepu bez bakłażana. Przerobiłam już chyba każdy przepis z wykorzystaniem tego warzywa, ale jednym z moich ukochanych są roladki, które przygotowuję bardzo często.

Jakiś czas temu pokazywałam wam np. przepis na roladki z bakłażana z pastą orzechową. Dzisiaj serwuję wam roladki z nadzieniem z fety w aromatycznym sosie pomidorowym. Koniecznie spróbujcie!

Przepis na roladki z bakłażana w sosie pomidorowym
Przepis na roladki z bakłażana w sosie pomidorowym

Przepis na roladki z bakłażana w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 spory bakłażan
  • 200 g fety
  • łyżeczka świeżego oregano
  • 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Jak zrobić roladki z bakłażana w sosie pomidorowym?

Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej cebulę, a następnie dodaj posiekany czosnek. Smaż ok. 30 sekund. Dodaj puszkę pomidorów. Przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 15-20 minut. Większość pomidorów powinna się rozpaść.

Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry (im będą cieńsze, tym krótszy będzie czas grillowania). Oprósz je solą i odstaw na ok. 5 minut.

Rozgrzej oliwę na patelni grillowej (możesz też wykorzystać zwykłą patelnię) i podsmażaj na niej kolejno plastry bakłażana z obu stron, tak aby się delikatnie zarumieniły.

W międzyczasie utrzyj fetę na gładką pastę (możesz zrobić to blenderem lub ręcznie), aby było łatwiej, dodaj do niej odrobinę wody. Na samym końcu dodaj świeże oregano.

Każdy plaster bakłażana posmaruj obficie pastą z fety, a następnie zroluj roladkę.

Na dnie niedużego naczynia żaroodpornego rozsmaruj dwie łyżki sosu pomidorowego. Ułóż na nim roladki i zalej je resztą sosu pomidorowego. Zapiekaj w 160 stopniach przez 10-15 minut. Podawaj na ciepło.



KOMENTARZE