Chana masala – curry z ciecierzycą

Chana masala – curry z ciecierzycą

Parę składników, kilkanaście minut gotowania i właściwie obiad mamy gotowy. Właśnie dlatego lubię różnego rodzaju curry i dania kuchni indyjskiej.

Co więcej, bez obaw możecie przygotować większą porcję, bo mam wrażenie, że z każdym podgrzaniem chana masala robi się lepsza. Nadaje się idealnie na chłodne, jesienne wieczory. Jeśli dotąd nie próbowaliście, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Wypróbuj także:

Przepis na chana masala – curry z ciecierzycą

Składniki:

  •  Puszka ciecierzycy (ok. 200 g po odsączeniu)
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Ok. pół szklanki wody
  • Garść świeżej kolendry
  • Pół szklanki ryżu
  • Liście bazylii do dekoracji

Domowa  pasta curry ( lub 3 łyżki gotowej czerwonej pasty curry)

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 papryczki chili
  • 3 cm świeżej kurkumy (alternatywnie: ¾ łyżeczki kurkumy w proszku)
  • Pół łyżeczki garam masala
  • Łyżeczka kuminu
  • Sól

Jak zrobić chana masala – curry z ciecierzycą?

Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki potrzebne do przygotowania domowej pasty curry.

Rozgrzej na patelni kilka łyżeczek oleju. Podsmaż przez kilka minut posiekaną drobno cebulę. Dodaj pastę curry. Podsmażaj ok. minuty. Dodaj przecier pomidorowy, posiekaną kolendrę oraz ugotowaną ciecierzycę. Posól całość i w razie potrzeby dodaj niedużą ilość wody. Gotuj przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.

W międzyczasie ugotuj ryż na sypko. Podawaj z nim gotowe curry.



KOMENTARZE