Roladki wieprzowe z fetą

W dalszym ciągu pozostaję we włoskich klimatach. Spełniając marzenia ukochanego, zrobiłam mu schabowe, ale takie, które go na prawdę zaskoczyły. Bez zbędnego gadania przechodzę do przepisu.
Przepis na roladki wieprzowe z fetą
Składniki na roladki wieprzowe z fetą:
- Pięć plastrów schabu
- 150 gramów sera feta
- Kilka świeżych listków bazylii i tymianku
- Papryczka chili
- Jedna cebula
- Od trzech do czterech ząbki czosnku
- Puszka pomidorów
- Grillowana papryka
Jak zrobić roladki wieprzowe z fetą?
Zacznijmy od przygotowania roladek: kotlety schabowe cienko rozbijamy, tak by miały kilka milimetrów grubości, następnie rozsmarowujemy na nich ser feta i wkładamy kilka świeżych listków bazylii i tymianku. Jeśli chcemy mocniejszych wrażeń warto też położyć na fecie paseczki chili.
Następnym krokiem będzie zwinięcie i obwiązanie roladek tak by się nie rozpadły. Niezbyt trudne, ale wymagające precyzji zajęcie – warto poświęcić mu chwilę żeby nic nam się później nie rozpadło. Roladki odstawiamy do lodówki i zabieramy się za sos.
Na pierwszy rzut na patelni lądują oczywiście cebula i spora ilość czosnku. Później dołącza do nich puszka krojonych pomidorów. a na samym końcu pokrojona w kostkę grillowana papryka (która spędziła trochę czasu w piekarniku żeby zdjąć z niej skórkę tak jak w tym przepisie). No i oczywiście zioła. W tym wypadku: oregano, tymianek, a do tego jeszcze sól i pieprz.
Roladki obsmażamy z każdej strony tak żeby nabrały koloru, a następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 15-20 tak żeby mieć pewność, że nie natrafimy na surowe mięso. I w zasadzie cała praca za nami. Nie zapomnijcie o ściągnięciu sznurka, który trzymał roladki! Teraz tylko uważajcie żeby się nie poparzyć, co ja robię notorycznie przy tym przepisie.
Zobacz inne przepisy z wieprzowiną:
Polędwiczki w ziołowej skorupce Szybkie czerwone curry Makaron ryżowy z wieprzowiną Szwedzkie klopsiki Schab ze śliwką Schab po azjatycku
Zobacz ostatnie przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki