Bułeczki z sosem pomidorowym

Czasem jest tak, że nawet w kuchni roztargnienie weźmie górę i coś całkiem zepsujemy. Tylko, że ja nie z tych co pozwolą sobie drożdżom wejść na głowę! Gdy do ciasta przygotowywanego na pizzę, wbiłam jajka myśląc już o cieście, które miałam upiec później, myślałam, że to początek katastrofy. Jednak okazało się, że wręcz przeciwnie, bo tak powstały te improwizowane pączki, które można nazwać też prostu bułeczkami.
Przepis na bułeczki z sosem pomidorowym
Składniki na bułeczki z sosem pomidorowym:
- 15 gramów świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- łyżeczka mąki
- łyżeczka cukru
- Dwa jajka
- Pięć szklanek mąki
- Zioła prowansalskie
- Parmezan
- Jedna cebula
- Dwa ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Cztery duże pieczarki
- Puszka pomidorów
- Sól i pieprz.
Jak zrobić bułeczki z sosem pomidorowym?
Aby zrobić ciasto potrzebujemy: 15 g świeżych drożdży mieszamy z 1,5 szklanki ciepłego mleka, łyżeczką mąki i cukru. Zostawiamy na chwilę, a następnie mieszamy z 2 jajkami, ok 5 szklankami mąki. Dodawajcie ją stopniowo, bo może okazać się, że już po 3 lub 4 osiągniecie odpowiednią konsystencję. Ponadto nie zapomnijcie o sporej ilości ziół prowansalskich. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm i wyciąć z niego pączki za pomocą szklanki. Następnie ułożyć na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać startym parmezanem i piec ok. 10 minut w temp. 200 st.
Aby przygotować farsz potrzebujemy: drobno posiekanych i lekko podsmażonych na oliwie cebuli i czosnku, do których dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Całość smażymy, a następnie dodajemy puszkę pomidorów. Gotujemy ok. 5 minut na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje i większość wody odparuje. Na sam koniec oczywiście solimy, pieprzymy i dodajemy porządną garść posiekanej bazylii i oregano.
Gdy sos i pączki przestygną możemy przystąpić do faszerowania. Najlepiej nada się do tego szpryca.
Zobacz inne przepisy na domowe wypieki:
PRZEPIS1TYTUL Chleb cebulowy bez wyrabiania Wiejski chleb Chleb tygrysi Domowe bajgle chleb razowy na sodzie
Zobacz ostatnie przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki