Sałatka z kaszy gryczanej
Potrzebujemy:
- torebkę kaszy gryczanej (ok. 100 g)
- pół szklanki orzechów laskowych
- dwie duże garści rukoli
- 4-5 plastrów szynki parmeńskiej
- łyżkę sosu worcestershire
- sok z połówki pomarańczy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżkę octu balsamicznego
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut, aż stanie się miękka (warto zwrócić uwagę na instrukcje na opakowaniu).
Szynkę drzemy na mniejsze kawałki. Orzechy laskowe prażymy na patelni. Pocierając je w ręczniku łatwo możemy pozbyć się brązowej, gorzkawej skórki. Po obraniu możemy je jeszcze raz podprażyć na suchej patelni. Następnie należy je lekko pokruszyć w moździerzu.
Mieszając sos, sok, oliwę oraz ocet balsamiczny przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Dodajemy sporo rukoli oraz polewamy wczensiej przygotowanym sosem. Sałatka j od razu jest gotowa do jedzenia.
KOMENTARZE