Sałatka imieninowa

Sałatka imieninowa

Na każdej imprezie musi pojawić się sałatka. Dziś przedstawię wam przepis, który w mojej rodzinie funkcjonuje po prostu jako sałatka imieninowa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować ją na jakiejkolwiek imprezie, podać jako dodatek do obiadu lub po prostu zabrać ze sobą do pracy jako drugie śniadanie.

Przygotowanie tej sałatki zajmuje niewiele czasu, a większość składników z pewnością macie już w swojej kuchni. Potem wystarczy kilka ruchów nożem, trochę tarcia na tarce i gotowe. Żadnej filozofii ani wymyślnych składników, za to otrzymujecie pyszną przekąskę na każdą okazję.

Co podać gościom na imprezie?

Różnego rodzaju przyjęcia to doskonała okazja, aby ugościć bliskich czymś pysznym. Oczywiście warto, aby na stole pojawiła się sałatka imieninowa z poniższego przepisu, ale nie trzeba na tym poprzestawać.

Warto zrobić kilka prostych przekąsek, takich jak chociażby te pomidorki koktajlowe, kulki serowe lub roladki z szynki. Świetnie sprawdzą się również faszerowane jajka, ekspresowe koreczki z tortilli lub paszteciki z mięsem. W ten sposób stworzysz różnorodny bufet, w którym każdy znajdzie coś dla siebie.

Czy sałatka imieninowa może być mrożona?

Ponieważ w tej sałatce znajdują się jajka oraz majonez, raczej nie powinno się jej mrozić. Po rozmrożeniu jajka mogą stracić swoją strukturę a sos majonezowy może się rozwarstwić. Lepiej rozdać gościom nadprogramowe porcje niż zepsuć całość, wkładając sałatkę do zamrażalnika.

Jak długo można przechowywać tę sałatkę?

Jedną z niewątpliwych zalet tej sałatki jest to, że można ją bardzo długo przechowywać. W szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce wytrzyma nawet 4-5 dni. Nie podchodzi wodą, nie rozwarstwia się ani nie traci smaku.

sałatka imieninowa
sałatka imieninowa

Przepis: sałatka imieninowa

Sałatka imieninowa – składniki

  • 4 jajka
  • 150 g wędzonej szynki
  • 150 g żółtego sera (np. ementaler)
  • niewielki por (biała część)
  • 180 g kukurydzy z puszki
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sałatka imieninowa: jak zrobić?

Zacznij od ugotowania jajek, a następnie obrania ich ze skorupek. Gdy przestygną zestrzyj je na tarce o grubych oczkach. 

Białą część pora pokrój w półplasterki. Przełóż go na sitko i przelej niedużą ilością wrzątku. Odstaw do przeschnięcia. 

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokrój w niedużą kostkę. Kukurydzę odcedź z zalewy. Szczypiorek drobno posiekaj. 

Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dodaj majonez wymieszany z jogurtem naturalnym. Dopraw sałatkę solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i możesz od razu podawać. Sałatka imieninowa będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli przegryzie się przez kilka godzin w lodówce.

Zobacz też inne przepisy na sałatki

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE