Obłędna surówka z czerwonej kapusty

Ta surówka powstała przez przypadek. Po przygotowaniu wegetariańskich hot-dogów (przepis tutaj)zostało mi jeszcze pół główki kapusty i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Pewnego dnia zaczęłam po prostu kroić to co wpadło mi w ręce i powstał ten pyszny przypadek! Od razu wiedziałam, że będę musiała się nim z Wami podzielić
Potrzebujemy:
- pół niedużej główki kapusty
- pół pęczka pietruszki
- 1 jabłko
- 1 czerwoną cebulę
dressing
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczkę soku z cytryny
- szczypta soli, pieprzu i cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta oregano
Z kapustą jest taki problem, że choćby nie wiem jak się chciało trzeba ją rozebrać na mniejsze części. W tym wypadku musimy ją poszatkować – najlepiej bardzo cienko. Wiem, że moja mama lub babcia skrzywiłyby się widząc jak tym razem pociachałam kapustę, ale zapewniam Was, że w niczym to nie przeszkadza. Możecie też spokojnie poszatkować ją na tarce.
Wszystkie składniki dressingu należy dokładnie wymieszać ze sobą, a następnie polewamy nim kapustę. Mieszamy i odstawiamy, aby zdążyła się przegryźć. W tym samym czasie cebulę kroimy w cienkie półtalarki. Jabłko dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skórki – kroimy je na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na cienkie plasterki.
Pietruszkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do kapusty. Następnie dodajemy także cebulę i jabłka. Świetnie smakowałaby już z samym dressingiem i pietruszką – jeśli nie lubicie surowej cebuli lub owocowych akcentów w sałatkach pomińcie je. Ale zapewniam Was, że nie pożałujecie jeśli spróbujecie. Dokładnie wymieszajcie surówkę i dostawcie w chłodne miejsce na ok. pół godziny. Smacznego :)
Zobacz inne przepisy na sałatki:
Sałatka z jabłek i pestek granatu Panzanella – sałatka chlebowa Sałatka szopska Z tortellini i awokado Sałatka z fasolką szparagową Śledzie w śmietanie
Zobacz też nowe przepisy
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki