Sałatka makaronowa cezar

Sałatka makaronowa cezar

Klasyczna wersja tej sałatki to popularny dodatek lub przystawka. Jednak makaronowa sałatka cezar z powodzeniem sprawdzi się w roli pełnoprawnego posiłku. Możesz zabrać ją do pracy lub na piknik, a także zaserwować na imprezie. Jestem pewna, że jeśli zrobisz ją raz, będziesz wracać do tego przepisu

Z czego robi się oryginalną sałatkę cezar?

Zgodnie z najbardziej rozpowszechnioną historią, oryginalna sałatka cezar powstała przypadkiem, gdy pewien kucharz pozbył się niemal wszystkich zapasów ze spiżarni, w efekcie czego musiał improwizować wymyślając coś z niczego. Zmieszał kilka składników, które pozostały mu pod ręką i w rezultacie przygotował sałatkę, która od dziesięcioleci robi furorę na całym świecie i stała się kanonem międzynarodowej kuchni. Ta oryginalna sałatka składa się z sałaty, grzanek i parmezanu, a czasem dodaje się do niej także grillowanego kurczaka.

Jaki makaron najlepiej użyć do tej sałatki?

W przypadku tego przepisu użyłam makaronu fussili, czyli bardziej po swojsku świderków. Ten rodzaj doskonale chwyta sos i zachowuje kształt, dlatego wręcz idealnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek makaronowych. Możesz też zastąpić go innym, krótkim makaronem. Bardzo dobrze sprawdzi się rigattoni, penne lub kokardki.

Jak zrobić domowy sos do sałatki cezar?

W sklepach możesz bez trudu znaleźć gotowy sos do sałatki cezar, jednak jeśli poświęcisz 5 minut na przygotowanie tego domowego, z pewnością przekonasz się, że było warto. Wystarczy zmieszać ze sobą musztardę, czosnek i majonez i masz już większość roboty z głowy. Możesz od razu przygotować od razu nieco większą ilość tego sosu, a następnie przez kilka dni przechowywać go w słoiczku w lodówce. Doskonale nada się nie tylko do sałatek, ale również do kanapek i różnego rodzaju mięs.

Jak długo można przechowywać tę sałatkę?

Dobrze jeśli sałatka makaronowa cezar zostanie zjedzona natychmiast lub w przeciągu 24 godzin od przygotowania. Przygotowując ją wcześniej, warto mieć na uwadze, że makaron może nieco rozmięknąć pod wpływem sosu, a przechowywany nieodpowiednio może także obsychać. Jeśli sałatka ma być przechowywana w lodówce, zamknij ją w szczelnym pojemniku, aby nie przesiąknęła zapachami innych potraw.

sałatka makaronowa cezar
sałatka makaronowa cezar

Przepis: sałatka makaronowa cezar

Składniki: sałatka makaronowa cezar

  • 200 g makaronu fussili
  • pół główki sałaty lodowej
  • 3 kromki chleba
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pierś z kurczaka
  • pół łyżeczki papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • 100 g boczku w plastrach
  • parmezan w płatkach

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire

Jak zrobić: sałatka makaronowa cezar

Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, tak aby był al dente.

Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na 2 kotlety. 2-3 łyżki oliwy z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, papryką oraz przyprawą curry. Tak przygotowaną marynatą posmaruj kurczaka i odstaw na około 15 minut. Następnie obsmaż go z obu stron na rumiany kolor na mocno rozgrzanej patelni.

Kurczaka odstaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie pokrój go w kostkę o boku około 2-3 cm.

Plasterki boczku rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je drugim arkuszem papieru i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz do momentu aż z boczku wytopi się większość tłuszczu i stanie się rumiany i chrupiący. W zależności od grubości plasterków i ilości tłuszczu może zająć to do kilkunastu minut.

Chleb pokrój w średniej wielkości kostkę. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i wrzuć chleb. Podsmażaj do momentu aż pieczywo się mocno zrumieni. Na około pół minuty przed końcem smażenia dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dzięki niemu grzanki nabiorą wspaniałego aromatu.

Sałatę lodową poszatkuj z grubsza.

Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj. W razie potrzeby dopraw go solą i pieprzem.

Do dużej miski wsyp makaron, sałatkę, grzanki, kurczaka oraz boczek pokrojony na mniejsze kawałki. Dodaj płatki parmezanu i sos, a następnie dokładnie wymieszaj. Taka sałatka makaronowa najlepiej smakuje tuż po zrobieniu.

Zobacz też inne przepisy na sałatki

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE