Sałatka z kuskusu – dodatek na grilla

Sałatka z kuskusu – dodatek na grilla

Sałatka z kuskusu to świetny pomysł na szybki obiad lub dodatek do dań z grilla. W kwestii dodatków, dajcie się ponieść fantazji.Macie ochotę przygotować coś pysznego, ale nie macie czasu? W takim razie kuskus powinien stać się waszym najlepszym przyjacielem. Sałatka z kuskusu to jeden z moich ulubionych przepisów, po który sięgam nie tylko w czasie sezonu grillowego.

Brakuje wam czasu aby przygotować obiad po pracy? Sałatka z kuskusu będzie odpowiedzią na wasze potrzeby? Wpadają niezapowiedziani goście? Tutaj także świetnie sprawdzi się sałatka z kuskusu.

Generalnie potrzebujecie tylko tej ekspresowej kaszki i kilku dowolnych składników, które akurat znajdują się w waszej lodówce. Za każdym razem przygotujecie coś pysznego i sycącego.

Tym razem zdecydowałam się wykorzystać jeden z moich ulubionych dodatków do tej kaszy: lekko dymne, opiekane papryki. Jeśli jeszcze do tej pory nie przygotowywaliście ich w ten sposób, koniecznie nadróbcie zaległości. Gwarantuję, że już nigdy więcej nie zrobicie ich w inny sposób.

Przepis: Sałatka z kuskusu

  • Szklanka kuskusu
  • bulion warzywny (ok. 1 i 2/3 szklanki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 nieduże ogórki gruntowe
  • niewielki pęczek pietruszki
  • garść liści mięty

Jak zrobić: Sałatka z kuskusu

Paprykę umyj, nakłuj widelcem w kilku miejscach, a następnie ją opiecz. Możesz zrobić to na kilka sposobów: w piekarniku, na grillu lub nad palnikiem. Paprykę opiekaj ze wszystkich stron, do momentu aż skórka niemal wszędzie będzie czarna (nie przejmuj się tym zdejmiemy ją!)

Gotową paprykę przełóż do miski i dokładnie ją przykryj. Odstaw na ok. 10-15 minut. Gdy lekko przestygnie, zacznij powoli zdejmować z niej skórkę – powinna bezproblemowo odchodzić. Możesz oskrobać ją przy pomocy noża.

Kuskus wsyp do głębokiej miski. Dodaj sól, oliwę z oliwek oraz soki, jakie puściła papryka w czasie stygnięcia. Dokładnie wymieszaj, a następnie zalej gorącym bulionem, tak aby kuskus został przykryty na ok. pół centymetra. Przykryj miskę pokrywką lub dokładnie owiń folią spożywczą.

Obraną paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ogórki i pokrój je w niedużą kostkę. Cebulę posiekaj drobno podobnie jak zioła. Wszystkie składniki dodaj do ugotowanego kuskusu. Dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca. Dopraw solą i pieprzem oraz ewentualnie skrop dodatkową porcją oliwy z oliwek.



KOMENTARZE