Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami


Przepis: Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami
- 200 g małych, młodych ziemniaków
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek rzodkiewek
- świeży tymianek
- Roszponka
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Dressing miodowy:
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- łyżka soku z cytryny
- dwie szczypty suszonego rozmarynu
Jak zrobić: Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami
Ziemniaki dokładnie umyj, a jeśli lubisz, możesz obrać je ze skórki, chociaż w przypadku młodych ziemniaków nie jest to konieczne. Jeśli twoje ziemniaki są duże, przekrój je na mniejsze kawałki o wielkości ok 3-4 cm. Ugotuj je w osolonej wodzie, aby były półtwarde.
Podgotowane ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek oraz oprósz delikatnie pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20-30 minut, do momentu aż skórka będzie złocista i lekko chrupiąca.
W osobnym naczyniu umieść rzodkiewki przekrojone na połówki oraz szparagi, z których odkroiłeś zdrewniałe końcówki. Warzywa skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Piecz przez 15 minut do momentu aż rzodkiewki i szparagi będą miękkie. Po upieczeniu, wymieszaj warzywa z listkami świeżego tymianku.
Wszystkie składniki dressingu wymieszaj ze sobą dokładnie, aby utworzyły emulsję.
Do roszponki dodaj lekko przestudzone warzywa. Sałatkę skrop dressingiem i natychmiast podawaj.