Sernik rabarbarowy na zimno

Sernik rabarbarowy na zimno

Nie wyobrażam sobie żebym kiedykolwiek mogła przegapić sezon na rabarbar. Nie inaczej było także w tym roku. Jednym z najciekawszych eksperymentów był ten podwójnie rabarbarowy sernik, który zachwycił wszystkich moich gości swoim wyglądem. Jego przygotowanie nie jest wyjątkowo trudne, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wam wszystkie wysiłki. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis: Rabarbarowy sernik na zimno

Potrzebujemy:

Spód:

  • 150 g ciasteczek owsianych
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 40 g masła

Masa serowa

  • 300 g półtłustego twarogu, drobno zmielonego
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 50 g płynnego miodu
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 40 ml wody

„Wkład” rabarbarowy:

  • 300 g dżemu rabarbarowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml wody

Dekoracja:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml wody

Jak zrobić sernik?

Przede wszystkim musimy przygotować „wkład rabarbarowy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy ją z dżemem rabarbarowym. Masę przekładamy do okrągłej foremki, której średnica powinna być ok. 5-10 cm mniejsza niż forma, w której przygotujemy sernik. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

Ciasteczka rozdrabniamy w robocie kuchennym razem z kardamonem i skórką z cytryny. Stopniowo dodajemy do nich roztopione masło. Miksujemy jeszcze krótką chwilę w trybie pulsacyjnym. Następnie wykładamy ciasteczka na dno formy, w której będziemy przygotowywać sernik. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Następnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Żelatynę rozpuszczamy w  ciepłej wodzie. Twaróg miksujemy z jogurtem, miodem i pozostałymi dodatkami. Stopniowo dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę, aby wszystko dokładnie się wymieszało.

Następnie wylewamy 1/3 masy serowej na spód z ciasteczek owsianych. Na środek ciasta wykładamy zastygniętą masę, którą przygotowaliśmy z dżemu rabarbarowego. Wylewamy pozostałą część masy serowej. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Gdy sernik będzie już prawie gotowy możemy zabrać się za przygotowanie dekoracji. Łodygi rabarbaru obieramy, a następnie wycinamy z nich cienkie, podłużne pasma przy pomocy obieraczki do warzyw. Cukier zalewamy wodą, a następnie gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zgęstnieje. W takim syropie moczymy poszczególne pasma rabarbaru. Obkładamy nimi ściśle sernik, układając pasmo obok pasma. Powstanie nam w ten sposób wielobarwna mozaika. Przed podaniem, wierzch ciasta skrapiamy delikatnie pozostałym syropem.

Smacznego!



KOMENTARZE