Sernik rabarbarowy na zimno

Nie wyobrażam sobie żebym kiedykolwiek mogła przegapić sezon na rabarbar. Nie inaczej było także w tym roku. Jednym z najciekawszych eksperymentów był ten podwójnie rabarbarowy sernik, który zachwycił wszystkich moich gości swoim wyglądem. Jego przygotowanie nie jest wyjątkowo trudne, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wam wszystkie wysiłki. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis: Rabarbarowy sernik na zimno
Potrzebujemy:
Spód:
- 150 g ciasteczek owsianych
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki skórki startej z cytryny
- 40 g masła
Masa serowa
- 300 g półtłustego twarogu, drobno zmielonego
- 300 g jogurtu greckiego
- 50 g płynnego miodu
- skórka starta z połówki cytryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 40 ml wody
„Wkład” rabarbarowy:
- 300 g dżemu rabarbarowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 30 ml wody
Dekoracja:
- 4 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 100 ml wody
Jak zrobić sernik?
Przede wszystkim musimy przygotować „wkład rabarbarowy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy ją z dżemem rabarbarowym. Masę przekładamy do okrągłej foremki, której średnica powinna być ok. 5-10 cm mniejsza niż forma, w której przygotujemy sernik. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
Ciasteczka rozdrabniamy w robocie kuchennym razem z kardamonem i skórką z cytryny. Stopniowo dodajemy do nich roztopione masło. Miksujemy jeszcze krótką chwilę w trybie pulsacyjnym. Następnie wykładamy ciasteczka na dno formy, w której będziemy przygotowywać sernik. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Następnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Twaróg miksujemy z jogurtem, miodem i pozostałymi dodatkami. Stopniowo dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę, aby wszystko dokładnie się wymieszało.
Następnie wylewamy 1/3 masy serowej na spód z ciasteczek owsianych. Na środek ciasta wykładamy zastygniętą masę, którą przygotowaliśmy z dżemu rabarbarowego. Wylewamy pozostałą część masy serowej. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Gdy sernik będzie już prawie gotowy możemy zabrać się za przygotowanie dekoracji. Łodygi rabarbaru obieramy, a następnie wycinamy z nich cienkie, podłużne pasma przy pomocy obieraczki do warzyw. Cukier zalewamy wodą, a następnie gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zgęstnieje. W takim syropie moczymy poszczególne pasma rabarbaru. Obkładamy nimi ściśle sernik, układając pasmo obok pasma. Powstanie nam w ten sposób wielobarwna mozaika. Przed podaniem, wierzch ciasta skrapiamy delikatnie pozostałym syropem.
Smacznego!