Spaghetti napoli – przepis na prosty sos pomidorowy

Przepis na: spaghetti napoli i prosty sos pomidorowy
Potrzebujemy:
- 300 g makaronu spaghetti
- 2 puszki pomidorów ( przyśpieszy to nieco naszą pracę, ale w sezonie możemy wykorzystać świeże pomidory, ok 0,5 kg)
- Oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Pół niedużej cebuli
- Szczypta cukru
- Szczypta soli
- Kilka listków świeżej bazylii
- Starty parmezan do posypania
Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie lekko podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Po kilku chwilach wrzucamy na patelnię pomidory (jeśli używamy świeżych musimy je obrać ze skórki i pokroić w kostkę). Lekko rozgniatamy je szpatułką, a następnie dusimy do momentu aż sok odparuje, a pomidory całkowicie się rozpadną. W razie potrzeby, możemy dodać trochę wody, która rozrzedzi sos. Jeśli chcecie uzyskać bardzo gładki sos, należy przetrzeć go przez sitko.
Sos doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy do niego posiekaną bazylię. Łączymy z makaronem ugotowanym al dente. Przed podaniem, posypujemy parmezanem
KOMENTARZE