Tosty z karmelizowaną cebulą

Tosty z karmelizowaną cebulą

Potrzebujemy:

  • 6 kromek dowolnego pieczywa
  • 1 dużą cebulę
  • 3 plastry sera
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • masło do smarowania

Najbardziej pracochłonnym elementem tych tostów jest karmelizowana cebula. Ale można przygotować ją wcześniej i przechowywać w słoiku przez kilka dni. By ją przygotować cebulę cienko kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, a następnie karmelizujemy na niewielkim ogniu, dosyć często mieszając, aby się nie przypaliła. Karmelizacja zajmie ok. 30 minut, ale proces ten możemy przyśpieszyć dodając soli i szczyptę cukru (słyszałam też o szczypcie sody oczyszczonej, ale sama nigdy nie wypróbowałam tego triku) Kiedy cebula będzie bursztynowa możemy dolać wino, a następnie pogotwać kilka chwil, aż cały płyn odparuje, a na patelni zostanie coś w rodzaju cebulowej marmolady.

Każdą z kromek smarujemy masłem. Nakładamy ser, a następnie sporą ilość karmelizowanej cebuli. Tworzymy kanapki i każdą z nich grillujemy z obu stron, aż będą rumiane.



KOMENTARZE