Truskawkowa tarta z czekoladowym ganache
Potrzebujemy:
- duży słoiczek dobrego dżemu truskawkowego (ja użyłam domowego)
ganache:
- 100g gorzkiej czekolady
- 120 ml kremówki
kruche ciasto:
- 125 g masła
- 250 g mąki
- 1 żółtko
- łyżeczka cukru pudru
- łyżka kakao
- ew. trochę bardzo zimnej wody
Miękkie masło ucieramy z mąką, aż uzyskamy konsystencję mokrego piachu. Warto robić to np. widelcem, żeby nie ogrzać za bardzo masła. Dodajemy cukier oraz żółtko i szybko wyrabiamy (już ręcznie) do momentu aż uzyskamy zwarte ciasto. Gdyby ciasto ciągle się rozsypywało i nie chciało połączyć łyżeczka wody powinna załatwić sprawę.
Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemu na grubość ok. 1 cm i wyklejamy nim niewielkie formę do tart . Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut, aż ciasto będzie złociste i całkowicie upieczone.
Przygotowanie ganache rozpoczynamy od zagotowania śmietanki (uważajcie żeby nie wykipiała!). W międzyczasie czekoladę łamiemy na kostki, a następnie zalewamy ją śmietanką. Potem pozostaje nam wszystko dokładnie wymieszać, upewniając się, że czekolada dobrze się rozpuściła. Następnie ganache chłodzimy, a potem przy pomocy miksera lub rózgi ubijamy go aż stanie się puszysty.
Na wystudzone ciasto wykładamy równą warstwę dżemu truskawkowego, a na nią przygotowany wcześniej ganache. Chłodzimy przez kilka godzin, a przed podaniem oprószamy delikatnie kakaem.