Truskawkowa tarta z czekoladowym ganache

Truskawkowa tarta z czekoladowym ganache

Potrzebujemy:

  • duży słoiczek dobrego dżemu truskawkowego (ja użyłam domowego)

ganache:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 120 ml kremówki

kruche ciasto:

  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka kakao
  • ew. trochę bardzo zimnej wody

Miękkie masło ucieramy z mąką, aż uzyskamy konsystencję mokrego piachu. Warto robić to np. widelcem, żeby nie ogrzać za bardzo masła. Dodajemy cukier oraz żółtko i szybko wyrabiamy (już ręcznie) do momentu aż uzyskamy zwarte ciasto. Gdyby ciasto ciągle się rozsypywało i nie chciało połączyć łyżeczka wody powinna załatwić sprawę.

Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemu na grubość ok. 1 cm i wyklejamy nim niewielkie formę do tart . Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut, aż ciasto będzie złociste i całkowicie upieczone.

Przygotowanie ganache rozpoczynamy od zagotowania śmietanki (uważajcie żeby nie wykipiała!). W międzyczasie czekoladę łamiemy na kostki, a następnie zalewamy ją śmietanką. Potem pozostaje nam wszystko dokładnie wymieszać, upewniając się, że czekolada dobrze się rozpuściła. Następnie ganache chłodzimy, a potem przy pomocy miksera lub rózgi ubijamy go aż stanie się puszysty.

Na wystudzone ciasto wykładamy równą warstwę dżemu truskawkowego, a na nią przygotowany wcześniej ganache. Chłodzimy przez kilka godzin, a przed podaniem oprószamy delikatnie kakaem.



KOMENTARZE