Wegetariańskie hot-dogi z fasoli

Ale za mną przepis ten chodził już od dłuższego czasu, kiedy zauważyłam go w jednej z książek. I wiecie co? Jest na prawdę dobry. Nawet mój ukochany mięsożerca je pochwalił, choć stanowczo zaznaczył, że wciąż kocha mięso
Potrzebujemy (na 6 porcji):
- 6 bułek wiejskich (świetnie nadadzą się też te typowe do hot-dogów)
- musztarda
- keczup
fasolowe „kiełbaski”:
- 1 puszka białej fasoli
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- łyżka przecieru pomidorowego
- 1 papryka
- 100 g pieczarek (ja dodałam garść pokruszonych suszonych grzybów)
- pół szklanki bułki tartej
- 100 g startego żółtego sera
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 jajko
- mąka pszenna
- sól, pieprz
surówka:
- 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty
- soku z połówki cytryny
- łyżeczka harrisy
- sól, pieprz
- duża szczypta czosnku granulowanego
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulą oraz posiekany ząbek czosnku. Solimy je, by się nie przypaliły. Po kilku chwilach dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Podsmażamy aż papryka zmięknie.
W misce rozgniatamy fasolę. Nie musi powstać gładka pasta, ważne, by miała względnie jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki na „kiełbaski” oraz przestudzone pieczarki z papryką. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pastę fasolową dzielimy na 6 części. Na desce rozsypujemy mąkę i obtaczamy w niej każdą z porcji. Formujemy „kiełbaski. Ja zamiast walców zdecydowałam się na prostopadłościany, które łatwiej się smaży i formuje (np. oklepując je z każdej strony nożem lub szpatułką). „Kiełbaski” smażymy na rozgrzanej patelni, z każdej strony na złoty kolor.
Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy do niej przyprawy oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Możecie dodać do niej jeszcze ulubione składniki, ale ja chciałam, żeby była jedynie tłem dla bogatych w smaki kiełbasek.
Każdą z bułek przekrawamy tak, aby jedna strona pozostała nienaruszona. Smarujemy je lekko musztardą i keczupem. Do każdej nakładamy porcję surówki oraz kiełbaskę. Podajemy jeszcze ciepłe.