Wegetariańskie hot-dogi z fasoli

Wegetariańskie hot-dogi z fasoli

Wiem, wiem. Zdaję sobie sprawę z tego, że już sama myśl o tym, że hot-dogi mogą być wegetariańskie dla wielu osób może być herezją.

Ale za mną przepis ten chodził już od dłuższego czasu, kiedy zauważyłam go w jednej z książek. I wiecie co? Jest na prawdę dobry. Nawet mój ukochany mięsożerca je pochwalił, choć stanowczo zaznaczył, że wciąż kocha mięso

Potrzebujemy (na 6 porcji):

  • 6 bułek wiejskich (świetnie nadadzą się też te typowe do hot-dogów)
  • musztarda
  • keczup

fasolowe “kiełbaski”:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 papryka
  • 100 g pieczarek (ja dodałam garść pokruszonych suszonych grzybów)
  • pół szklanki bułki tartej
  • 100 g startego żółtego sera
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz

surówka: 

  • 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty
  • soku z połówki cytryny
  • łyżeczka harrisy
  • sól, pieprz
  • duża szczypta czosnku granulowanego

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulą oraz posiekany ząbek czosnku. Solimy je, by się nie przypaliły. Po kilku chwilach dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Podsmażamy aż papryka zmięknie.

W misce rozgniatamy fasolę. Nie musi powstać gładka pasta, ważne, by miała względnie jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki na “kiełbaski” oraz przestudzone pieczarki z papryką. Wszystko dokładnie mieszamy.

Pastę fasolową dzielimy na 6 części. Na desce rozsypujemy mąkę i obtaczamy w niej każdą z porcji. Formujemy “kiełbaski. Ja zamiast walców zdecydowałam się na prostopadłościany, które łatwiej się smaży i formuje (np. oklepując je z każdej strony nożem lub szpatułką). “Kiełbaski” smażymy na rozgrzanej patelni, z każdej strony na złoty kolor.

Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy do niej przyprawy oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Możecie dodać do niej jeszcze ulubione składniki, ale ja chciałam, żeby była jedynie tłem dla bogatych w smaki kiełbasek.

Każdą z bułek przekrawamy tak, aby jedna strona pozostała nienaruszona. Smarujemy je lekko musztardą i keczupem. Do każdej nakładamy porcję surówki oraz kiełbaskę. Podajemy jeszcze ciepłe.

 

 



KOMENTARZE