Pasta jajeczna

Klasyka ma to do siebie, że naprawdę trudno ją przebić. Można kombinować i się gimnastykować, ale po czasie i tak wrócimy do dobrze znanych smaków, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa. I o takiej klasyce będzie dzisiaj, a konkretniej rzecz ujmując na warsztat trafi pasta jajeczna – taka najbardziej klasyczna i prosta bardzo szybka w przygotowaniu. Dokładnie taką, jaką zajadało się w czasie wakacji u babci. Gwarantuję, że już pierwszy kęs przywoła wam na myśl pyszne wspomnienia z dzieciństwa.
Czym zastąpić majonez w paście jajecznej?
Pasta jajeczna jest doskonałą propozycją na śniadanie, jednak wiele osób zastanawia się w jaki sposób możnaby ją nieco odchudzić. Majonez pojawia się w większości przepisów, a wielu ludzi twierdzi wręcz, że bez niego pasta będzie niekompletna.
Tymczasem okazuje się, że można przygotować pastę kanapkową bez dodatku majonezu. Możesz z powodzeniem zastąpić go np. kilkoma łyżeczkami jogurtu naturalnego, kefiru lub niezbyt gęstego, śmietankowego serka kanapkowego takiego jak np. Bieluch.
Z czym podać pastę jajeczną?
Tak na dobrą sprawę pasta z poniższego przepisu jest pyszna sama w sobie i można się nią zajadać bez jakichkolwiek dodatków. Jeśli jednak planujesz bardziej urozmaicone śniadanie, w pierwszej kolejności postaw na dobre jakości, świeże pieczywo.
Doskonałym dodatkiem będą również świeże warzywa – w tym wypadku kieruj się przede wszystkim sezonowością i tym co znajdziesz w lokalnym warzywniaku lub własnym ogródku. Świetnie sprawdzą się ogórki, pomidorki, rzodkiewki, papryka lub kalarepka.
Pasta jajeczna – jak przechowywać?
Z doświadczenia wiem, że ta pasta znika w ekspresowym tempie i tak naprawdę ile by się jej nie zrobiło, tyle zostanie zjedzone. Jeśli jednak zdarzy się, że przygotujesz większą porcję niż potrzebujesz, możesz z powodzeniem przechować pastę przez nawet 2-3 dni w lodówce.
Ważnym jest, aby w tym wypadku wybrać szczelnie zamykany pojemnik, który przedłuży świeżość pasty oraz sprawi, że nie przesiąknie ona zapachami innych produktów znajdujących się w lodówce.

Przepis: pasta jajeczna
Składniki: pasta jajeczna
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pół pęczka koperku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- świeżo mielony pieprz
Jak zrobić: pasta jajeczna
Jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupek. Następnie posiekaj je bardzo drobno nożem. Możesz też zmiksować je w malakserze lub blenderze. Dodaj do nich majonez, jogurt, musztardę oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Pasta będzie najlepiej smakować tuż po przygotowaniu. Możesz ją przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 2 dni.
Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe
Pomidorowa pasta z makreli Smalec z fasoli Pasta jajeczna z pieczarkami Pasta ze słonecznika Pomidorowa pasta z cieciorki Pasta z bobu
Zobacz też nowe przepisy
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki