Pikantne leczo

Pikantne leczo

Potrzebujemy:

  • 1 kg cukinii
  • 3 pomidory
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 1 laska kiełbasy
  • 2 cebule
  • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chilli w płatkach
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: szklanka bulionu warzywnego

Na niewielkiej ilości oleju, w sporym garnku, podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Warto pamiętać, że im lepsza kiełbasa tym lepsze leczo, bo to ona w dużej mierze nadaje mu smak. Nie ma też się przejmować jeśli coś przywrze nam do dna, bo odklei się jak tylko warzywa puszczą trochę soku.

Następnie do podsmażonej kiełbasy dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę pokrojoną w paski. Wszystko dusimy przez kilka chwil, aż cebula będzie szklista. Wtedy dodajemy rozgnieciony czosnek i pomidory obrane ze skórki, pokrojone w ósemki. Przykrywamy garnek i gotujemy aż pomidory się rozpadną.

Kolejnym etapem jest dodanie cukinii. Najpierw należy ją przekroić na pół i przy pomocy łyżki pozbyć się wszystkich nasion. Jeśli chodzi o skórkę, obieram jedynie „co drugi” pasek tak by ostatecznie cukinia była prążkowana. Dzięki temu nie rozpadnie się w trakcie gotowania. Kroimy ją w półtalarki i dodajemy do garnka. Wtedy też dodajemy wszystkie przyprawy, w ilościach zgodnych z naszym smakiem.

Gdy cukinia będzie miękka, dodajemy jeszcze przecier pomidorowy, aby nasze danie nabrało kolorów. Ja lubię rzadsze leczo, w którym można spokojnie maczać chleb, dlatego zawsze dodaję jeszcze ok. szklanki bulionu warzywnego.



KOMENTARZE