Zapiekanka rybna Jamiego Olivera

Dwóch facetów, których aktualnie karmię było zachwyconych tą zapiekanką, ale czy można się dziwić skoro za tym przepisem stoi sam Jamie Oliver (chociaż z moimi drobnymi modyfikacjami;))?
Zapiekanka rybna Jamie Oliver
Potrzebujemy:
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 marchewki
- Pół pęczka świeżego szpinaku (lub 4 kostki rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku)
- garść pomidorków koktajlowych
- łyżka oleju
- 3 łyżki mąki
- 0,5 litra mleka
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 250 g białej ryby
- 150 filetu z łososia bez skóry
- 300 g zielonego gorszku
- 200 g ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła
- 100 g sera żółtego (dowolnego rodzaju)
- sól, pieprz
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sok z 1/4 cytryny
Krok 1: Pokrójcie cebule w ósemki (lub szesnastki jeśli macie duże cebule) a marchewkę w dosyć grube talarki. Umieśćcie je w naczyniu żaroodpornym, dodajcie pomidorki koktajlowe, skropcie olejem i oprószcie delikatnie solą. Naczynie włóżcie do do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczcie do momentu aż pomidorki pękną, a warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
Krok 2: W tym samym czasie na malutkim ogniu doprowadźcie do wrzenia mleko razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się mleka włóżcie ryby i gotujcie do momentu aż ryba będzie krucha dosyć łatwo da się podzielić na płatki nawet palcem. Rybę odkładamy, z mleka wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 3: Ziemniaki kroimy na małą kostkę, gotujemy do miękkości, a groszek rozmrażamy pod strumieniem gorącej wody. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, a groszek rozdrabniamy w mikserze. Do ziemniaków dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zmiksowany groszek. Dokładnie mieszamy i na samym końcu dodajemy ser starty na drobnych oczkach.
Krok 4: Miękkie warzywa, które piekliśmy w naczyniu żaroodpornym oprószamy mąką a następnie stopniowo dodajemy mleko w którym gotowaliśmy ryby. Mieszamy delikatnie do momentu aż powstanie nam lekko gęsty sos. Dodajemy grubo pokrojony (lub rozmrożony) szpinak, ponownie mieszamy.
Krok 5: Na masę warzywną kruszymy ryby, a następnie wykładamy na nią puree ziemniaczano-groszkowe. Zapiekamy przez ok. 15 minut, do momentu aż wierzch się zrumieni. Podajemy lekko przestudzone.