Zdrowa przekąska: pieczona ciecierzyca
Fantastycznie smakuje, jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie musimy mieć żadnych wyrzutów sumienia gdy po nią sięgamy.
Jeśli szukacie innych przepisów ciecierzycą w roli głównej z pewnością spodobają Wam się:
- Sałatka z ciecierzycą i tzatzikami
- Hummus z pieczoną pietruską
- lub też pasta z cieciorki i suszonych pomidorów
Pieczona ciecierzyca
Potrzebujemy:
- puszka ugotowanej ciecierzycy (o tym jak gotować ciecierzycę przeczytacie tutaj)
- 2 łyżki oleju
- ulubiona mieszanka przypraw. W moim wypadku po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i 1/4 łyżeczki imbiru i 1/4 łyżeczki cynamonu.
- Sól
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i dodajemy do nich olej. Mieszamy aż powstanie gładka pasta. Następnie mieszamy ją z odsączoną ciecierzycą i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni. Mieszamy co 10-15 minut, tak aby nic nam się nie przypaliło.
I gotowe!Cała praca już za nami :)
Taka ciecierzyca to nie tylko świetna przekąska. U mnie (pieczona nieco krócej) doskonale sprawdziła się również jako dodatek do obiadu.
KOMENTARZE