Zdrowa przekąska: pieczona ciecierzyca

Zdrowa przekąska: pieczona ciecierzyca

Fantastycznie smakuje, jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie musimy mieć żadnych wyrzutów sumienia gdy po nią sięgamy.

Jeśli szukacie innych przepisów ciecierzycą w roli głównej z pewnością spodobają Wam się:

  • Sałatka z ciecierzycą i tzatzikami
  • Hummus z pieczoną pietruską
  • lub też pasta z cieciorki i suszonych pomidorów

    Pieczona ciecierzyca

    Potrzebujemy:

  • puszka ugotowanej ciecierzycy (o tym jak gotować ciecierzycę przeczytacie tutaj)
  • 2 łyżki oleju
  • ulubiona mieszanka przypraw. W moim wypadku po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i 1/4 łyżeczki imbiru i 1/4 łyżeczki cynamonu. 
  • Sól

    Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i dodajemy do nich olej. Mieszamy aż powstanie gładka pasta. Następnie mieszamy ją z odsączoną ciecierzycą i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni. Mieszamy co 10-15 minut, tak aby nic nam się nie przypaliło.

    I gotowe!Cała praca już za nami :)

    Taka ciecierzyca to nie tylko świetna przekąska. U mnie (pieczona nieco krócej) doskonale sprawdziła się również jako dodatek do obiadu.



KOMENTARZE