Zupa krem z selera z cynamonem i jabłkami
Potrzebujemy
- 1 dużego selera
- 1 por (tylko biała część)
- 1 pietruszka (korzeń)
- 2 spore czerwone jabłka
- 300 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka
- garść orzechów włoskich
- masło do smażenia
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gąłki muszkatołowej i imbiru
- sól, pieprz
Gotowanie takiej zupy najlepiej rozpocząć od przygotowania wszystkich składników. Reszta robi się w zasadzie sama. Pora przecinamy na pół, dokładnie myjemy i kroimy w półtalarki. Obranego selera i pietruszkę kroimy w kostkę , chociaż nie musimy bardzo dbać o ich kształt bo na koniec wszystko i tak zostanie zmiksowane. Warto zapamiętać, że im drobniejsza kostka tym szybciej nasza zupa będzie gotowa. Jabłka obrane ze skórki kroimy w ósemki.
Następnie w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego pora – solimy i pozwalamy mu się delikatnie poddusić. Następnie dorzucamy do niego selera i pietruszkę, a chwilę później także jabłko. Pozwalamy im się trochę podsmażyć ok. 5 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy: cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową. Solimy i pieprzymy.
Smażymy je jeszcze przez chwilę, tak by uwydatniły swój aromat, a potem wszystko zalewamy bulionem oraz mlekiem. Gotujemy, aż kawałki selera będziemy mogli z łatwością rozgnieść widelcem. Wtedy zdejmujemy zupę z ognia i dokładnie blendujemy na gładką, kremową masę. Gdyby krem wyszedł nam za gęsty możemy dodać mleka lub bulionu.
Na samym końcu do kremu dodajemy pokruszone i uprażone wcześniej na suchej patelni orzechy włoskie. Dobrym pomysłem będą też grzanki czosnkowe.