Zupa krem z selera z cynamonem i jabłkami

Zupa krem z selera z cynamonem i jabłkami

Potrzebujemy

  • 1 dużego selera
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 spore czerwone jabłka
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka
  • garść orzechów włoskich
  • masło do smażenia
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gąłki muszkatołowej i imbiru
  • sól, pieprz

Gotowanie takiej zupy najlepiej rozpocząć od przygotowania wszystkich składników. Reszta robi się w zasadzie sama. Pora przecinamy na pół, dokładnie myjemy i kroimy w półtalarki. Obranego selera i pietruszkę kroimy w kostkę , chociaż nie musimy bardzo dbać o ich kształt bo na koniec wszystko i tak zostanie zmiksowane. Warto zapamiętać, że im drobniejsza kostka tym szybciej nasza zupa będzie gotowa. Jabłka obrane ze skórki kroimy w ósemki.

Następnie w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego pora – solimy i pozwalamy mu się delikatnie poddusić. Następnie dorzucamy do niego selera i pietruszkę, a chwilę później także jabłko. Pozwalamy im się trochę podsmażyć ok. 5 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy: cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową. Solimy i pieprzymy.

Smażymy je jeszcze przez chwilę, tak by uwydatniły swój aromat, a potem wszystko zalewamy bulionem oraz mlekiem. Gotujemy, aż kawałki selera będziemy mogli z łatwością rozgnieść widelcem. Wtedy zdejmujemy zupę z ognia i dokładnie blendujemy na gładką, kremową masę. Gdyby krem wyszedł nam za gęsty możemy dodać mleka lub bulionu.

Na samym końcu do kremu dodajemy pokruszone i uprażone wcześniej na suchej patelni orzechy włoskie. Dobrym pomysłem będą też grzanki czosnkowe.



KOMENTARZE