Chleb ze śliwkami pszenno-żytni

Chleb ze śliwkami pszenno-żytni

Chleb ze śliwkami jest prostszy niż myślisz. W sam raz na śniadanie czy też kolację.

Was też ogarnęła mania wypiekania chleba? W czasie kwarantanny jest to nie tylko świetny sposób na zrobienie czegoś pysznego i ograniczenie częstotliwości wychodzenia do sklepu. To także świetny sposób na zabicie czasu. W końcu każdy domowy chleb to taki mały projekt, którego trzeba doglądać i pielęgnować.

Osobiście uwielbiam patrzeć jak kilka prostych składników zamienia się w coś tak niesamowitego. Do tego obserwowanie, jak takie ciasto wyrasta to już dodatkowa porcja magii.

Dziś mam dla was przepis na banalnie prosty chleb ze śliwkami. Robi się go na drożdżach, więc nie musicie się zajmować przygotowaniem zakwasu. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobrze nagrzany piekarnik.

Osobiście uwielbiam chleby pieczone w naczyniu żaroodpornym lub garnku. Dzięki tej metodzie, zyskują wyjątkowo chrupiącą skórkę. Jeśli nie dysponujecie takim naczyniem, chleb ze śliwkami możecie upiec w tradycyjny sposób. Efekt też będzie rewelacyjny!

chleb ze śliwkami

Przepis na pszenno-żytni chleb ze śliwkami

Składniki na pszenno-żytni chleb ze śliwkami:

Zaczyn drożdżowy:

  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki ciepłej wody

Chleb:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • garść suszonych śliwek
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka miodu
  • 250 ml ciepłej wody

Jak zrobić pszenno-żytni chleb ze śliwkami?

Do niedużej miseczki rozkrusz drożdże. Dodaj do nich mąkę, niedużą ilość ciepłej (ale nie wrzącej!) wody oraz cukier. Dokładnie wymieszaj do momentu aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Tak przygotowany zaczyn odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować.

Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Dodaj do niej miód, sól, pokrojone w cienkie paseczki śliwki oraz zaczyn. Zacznij wrabiać przy pomocy miksera z hakiem. Stopniowo zacznij wlewać wodę, nieustannie wyrabiając ciasto. Powinna powstać gęsta i dosyć kleista masa. W razie potrzeby dodaj jeszcze łyżkę mąki pszennej. Zbierz ciasto z brzegów miski. Przykryj ją szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.

Po tym czasie przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę. Oprósz ręce mąką i złóż ciasto kilkukrotnie. Następnie uformuj kulkę, przełóż ją na arkusz papieru do pieczenia, obsyp niedużą ilością mąki, przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na kolejnych 30 minut.

W międzyczasie nagrzej piekarnik razem z przykrywanym naczyniem żaroodpornym do temperatury 250 stopni (lub najwyższej, jaką osiąga twój piekarnik). Kiedy chleb wyrośnie, włóż go razem z papierem do pieczenia, na którym wyrastał do naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejnych 10-15 minut. Skórka chleba powinna być zrumieniona i chrupiąca. Odstaw chleb do wystudzenia.

Zobacz też inne przepisy na pieczywo

Zobacz też najnowsze przepisy



KOMENTARZE