Konfitura różana

Konfitura różana to jeden z tych smakołyków, na który czekam cały rok. Jak tylko zobaczę, że w mojej okolicy zaczynają kwitnąć dzikie róże, staram się nazbierać nieco płatków, aby później przygotować z nich najpyszniejszą i najbardziej dekadencką konfiturę jaką można sobie wyobrazić.
Zbierając płatki dzikiej róży na konfiturę, pamiętajcie aby wybierać miejsca oddalone od dróg i miejsc, gdzie mogą być narażone na zanieczyszczenia. Raczej nie chcecie spożyć razem z nią całej tablicy Mendelejewa.
W przypadku tego przepisu cały wysiłek – zarówno ten włożony w wyszukanie odpowiednich krzaczków, jak i ten przy robieniu konfitury – bardzo się opłaca. Już sam zapach unoszący się w całym domu rekompensuje wszystko. A jeśli do tego dodacie jeszcze smak… Niebo!
No właśnie. Wysiłek. Z pewnością wielu z Was będzie kusiło, aby nieco ułatwić sobie pracę i skorzystać np. z blendera. Niestety, nie tędy droga, bo konfitura różana zyskuje swój smak i konsystencję właśnie dzięki długiemu i powolnemu ucieraniu. Blenderem lub malakserem raczej nie uda Wam się odtworzyć tego procesu, dlatego należy skorzystać ze staromodnej makutry. Alternatywą dla niej może być duży moździerz, ale w tym wypadku należy pracować stopniowo.

Konfitura różana – przepis
Konfitura różana – składniki
- 400 g płatków dzikiej róży
- 800 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Konfitura różana – jak zrobić?
Płatki róż opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przebierz je, zwracając uwagę, czy nie ma w nich listków ani jakichkolwiek owadów.
Jeśli chcesz, możesz obciąć białe końcówki z płatków – konfitura różana będzie wówczas delikatniejsza, ponieważ czasem końcówki mogą być gorzkawe.
Płatków różanych powinno być o połowę mniej od cukru. Bez względu na ich ilość zawsze trzymaj się proporcji 1:2.
Przesyp płatki do makutry, a następnie ucieraj je przy pomocy drewnianej łyżki zakończonej kulką. Rozgniataj je energicznie przez około 15-20 minut, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił. Po tym czasie dodaj sok cytrynowy i ucieraj kolejnych 10-15 minut.
Konfitura będzie idealna, jeśli kryształki cukru nie będą wyczuwalne, a płatki możliwie jak najlepiej roztarte.
Gotową konfiturę różaną przełóż do niewielkich, wyparzonych słoiczków.
Zobacz też inne przepisy na przetwory owocowe:
Dżem z czerwonych porzeczek Konfitura z pigwy Czekośliwka – powidła z czekoladą Dżem truskawkowy z pomarańczami Nalewka truskawkowa Dżem malinowy z wiśniówką
Zobacz też najnowsze przepisy
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki