Dim sumy z kurczakiem

Dim sumy z kurczakiem

 

Przepis na dim sumy z kurczakiem

Składniki na dim sumy z kurczakiem

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Spora szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka (mogą być resztki lub ugotowana na parze pierś)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 7cm świeżego imbiru
  • 100 ml łagodnego sosu barbecue
  • Łyżka oleju

Do podania:

  • Ziarenka sezamu
  • Sos barbecue
  • Różnokolorowe papryczki chilli
  • Świeża kolendra lub pietruszka

 

Jak zrobić dim sumy z kurczakiem

Rozpocznij od przygotowania ciasta.

Do misy miksera przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj mleczko kokosowe oraz sól, a następnie zacznij wyrabiać ciasto (najlepiej, jeśli twój mikser ma hak do zagniatania).  Po około 5 minutach masa powinna być odpowiednio wyrobiona i jednolita.  Przykryj ją ściereczką i odstaw na 15-20 minut.

W międzyczasie przygotuj farsz.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.  Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany lub starty na tarce o drobnych oczkach czosnek. Całość podsmażaj przez 30 sekund, a następnie dodaj mięso z kurczaka porozdzierane na mniejsze kawałki.  Podsmażaj kilka minut, aby mięso się zarumieniło, a następnie dodaj sos barbecue i posiekaną papryczkę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Uformuj bułeczki dim sum.

Ciasto przełóż na stolnicę obficie wysypaną mąką. Będzie się nieco kleić, ale po posypaniu z wierzchu mąką powinieneś bez problemu móc uformować długi i dosyć gruby rulon. Podziel go na 10 kawałków i z każdego z nich uformuj kulkę, w razie potrzeby podsypując je mąką.

Każdą kulkę ciasta rozpłaszcz w dłoni, formując placek o grubości około pół centymetra.  Na środku każdego placka umieść solidną porcję farszu, a następnie zakładaj brzegi ciasta do środka, zagniatając je i formując bułeczkę.

Przełóż dim sumy z kurczakiem do bambusowego parownika lub innego parowaru. Jeśli nimi nie dysponujesz, możesz zawiązać bawełnianą ściereczkę nad garnkiem z gotującą się wodą. Paruj bułeczki pod przykryciem przez 12-15 minut.  Aby bułeczki się nie posklejały w trakcie gotowania, możesz włożyć je do papierowych papilotek, w których piecze się babeczki.

Gotowe dim sumy podawaj na ciepło, z dodatkowym sosem barbecue, posypane uprażonym sezamem,  kolendrą i chilli.

Zobacz też inne przepisy:



KOMENTARZE