Ciasteczka kokosowe z czekoladą

Ciasteczka kokosowe z czekoladą

Każdy fan deserów powinien zapisać sobie przepis na ciasteczka kokosowe z czekoladą. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a efekt jest iście niebiański. Otrzymujecie mięciutkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz ciastka, z kawałkami czekolady i intensywną, kokosową nutą. I nie miejcie do siebie żalu, jeśli „przypadkiem” zjecie większą część z przygotowanej porcji zanim jeszcze całkowicie wystygną – są tak smaczne, że naprawdę nie ma się co dziwić.

Co zrobić aby ciasteczka zachowały kształt?

Przede wszystkim apeluję o miłość do wszystkich ciasteczek, także tych, które w czasie pieczenia nabrały dziwacznych kształtów. Wciąż będą pyszne. Jeśli jednak zależy ci na takich idealnie okrągłych, pamiętaj aby schodzić dobrze masę przed wstawieniem jej do piekarnika. Uformowane kulki ciasta warto włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut, dzięki czemu piekarnik mniej zmieni ich kształt.

Aby nadać ciasteczkom okrągły kształt możesz też wykorzystać trik ze szklanką: przyłóż szklankę na ciastko dopiero co wyjęte z pieca, tak jakbyś miał wykrajać pierogi. Następnie pokręć energicznie ciastkiem wewnątrz szklanki aż jego brzegi się wyrównają i znów będą idealnie okrągłe. Działa za każdym razem!

Jak długo piec ciasteczka kokosowe z czekoladą?

To nieco zabawne, że ciasta z tego przepisu spędzają niemal tyle samo (a czasem nawet więcej) czasu w zamrażarce co w piekarniku. Jednak faktem jest, że nie potrzebują długiego pieczenia. Wystarczy zaledwie kwadrans, aby się upiekły, ale wciąż pozostały miękkie i delikatne w środku. Jeśli lubisz bardziej kruche ciastka, możesz nieco wydłużyć ten czas, ale uważaj, aby ich nie spalić.

Jak przechowywać ciasteczka kokosowe z czekoladą?

Przechowywanie ciastek z tego przepisu zwykle nie stanowi dużego problemu, ponieważ ekspresowo znikają z talerza i to zanim ktokolwiek zdąży pomyśleć, że warto byłoby je schować. Jeśli jednak u ciebie jest nieco inaczej, dobrym pomysłem będzie przełożenie ich do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika. Aby dłużej były wilgotne, możesz włożyć do nich cząstkę jabłka, jednak pamiętaj, aby często ją wymieniać.

Jak udekorować ciastka?

Kiery robię ciasteczka kokosowe z czekoladą, raczej zdaję się na ich smak, dlatego nieszczególnie zawracam sobie głowę dekoracjami. Jeśli jednak masz ochotę wznieść je na nieco wyższy poziom, pozwól zadziałać swojej wyobraźni. W mojej opinii najlepiej sprawdzi się tutaj poczciwa, roztopiona czekolada, w której możesz zanurzyć ciasteczka, lub też wykonać przy jej pomocy różnego rodzaju wzorki. Całość możesz posypać również dodatkową porcją wiórków kokosowych lub posiekanych orzechów, które wprowadzą nowe nuty smakowe do deseru.

Czy ciasteczka można zamrozić?

Mam doskonałą wiadomość dla tych, którzy lubią gromadzić zapasy: ciastka z tego przepisu doskonale nadają się do mrożenia zarówno przed, jak i po upieczeniu. Surowe ciasto możesz podzielić na porcje, wstawić je na tacy do zamrażarki, a gdy zupełnie stwardnieją, przełożyć je do zamykanego pojemnika. W ten sposób będziesz mógł upiec dokładnie tyle ciasteczek ile potrzebujesz i to zawsze, gdy najdzie cię na nie ochota.

ciasteczka kokosowe z czekoladą
ciasteczka kokosowe z czekoladą

Przepis na ciasteczka kokosowe z czekoladą

Składniki na ciasteczka kokosowe z czekoladą

Ok. 18 sztuk

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • duża szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Jak zrobić ciasteczka kokosowe z czekoladą

W dużej misce ubij miękkie masło i cukier przez około 5 minut, tak aby powstała puszysta masa. Następnie dodaj do nich jajko i ubijaj przez kolejne 5 minut. 

Do misy dodaj przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Szybko zmiksuj, tak aby powstała jednolita masa. 

Czekoladę pokrój dosyć grubo, a następnie dodaj ją razem z wiórkami kokosowymi do przygotowanej wcześniej masy. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki, tak aby równomiernie rozprowadzić składniki po całym cieście. Wstaw je do lodówki na około 15-20 minut.

W międzyczasie wyłóż dwie blaszki papierem do pieczenia. Ze schłodzonej masy uformuj 18 kulek – każda z nich to około 2 łyżki ciasta. Ułóż kulki na blaszkach, pozostawiając między nimi kilkucentymetrowe odstępy oraz lekko je spłaszczając. 

Włóż blaszki do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez około 15 minut, a następnie wyjmij je i pozostaw do wystygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą bardzo miękkie, a później nieco stwardnieją.

Zobacz też inne przepisy na ciasteczka

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE