Jak zrobić faworki – krok po kroku

Jak zrobić faworki – krok po kroku

Przed tłustym czwartkiem wielu początkujących kucharzy zadaje sobie pytanie jak zrobić faworki. Mam dla was praktyczną ściągę. Jeśli dobrze pamiętam, to mama nauczyła mnie jak robić faworki. Miałam wtedy kilka lat i zabawa z ciastem była dla mnie doskonałą zabawą. W moim domu faworki przygotowywało się raz w roku – dokładnie na tłusty czwartek. Ale jak już się za to zabierałyśmy, razem z mamą i siostrą przygotowywałyśmy ich hurtowe ilości. Potem w każdym zakamarku, każdej półce i na każdym stoliku można było znaleźć półmisek lub miseczkę z górą faworków.

Swoją drogą kiedy myślę o faworkach przychodzi mi do głowy od razu spór, który toczę odkąd przeprowadziłam się do Krakowa. Jak nazywa się ten deser? Dla mnie zawsze były to faworki, ale tutaj niemal dla wszystkich są to chrusty. Jak to wygląda w waszym przypadku? Koniecznie podzielcie się tym w komentarzach.

Po tym, jak opublikowałam ostatnio przepis na faworki, otrzymałam od was sporo pytań o to, jak właściwie powinno się je formować. Na szczęście przygotowałam się na to i zrobiłam dla was (mam nadzieję, że dosyć jasną) instrukcję krok po kroku, dzięki której poradzicie sobie z tym bez problemu.

Jak zrobić faworki?

Dokładny przepis na ciasto na faworki znajdziesz >>TUTAJ<<

1. Rozpocznij od rozwałkowania ciasta na cienki płat. Powinno mieć kilka milimetrów grubości. Pamiętaj, aby tę część ciasta, z której aktualnie nie korzystasz, przykryć ściereczką. Dzięki temu nie będzie wysychać.

2. Podziel ciasto na nieduże paski. Każdy z nich powinien mieć około 3 centymetrów szerokości oraz mniej więcej 10-15 centymetrów długości.

3. Każdy z pasków natnij pośrodku. Im dłuższe będzie nacięcie, tym łatwiej będzie ci uformować faworki. Pamiętaj tylko, aby nie przesadzić.

4. Złap jeden z końców prostokąta z ciasta, a następnie przeciągnij go przez wyciętą wcześniej dziurkę. W ten sposób uzyskasz charakterystyczny kształt faworków.

5. Popraw nieco kształt faworka, tak aby falbanka powstała po przewinięciu ciasta była na środku.

Gotowe faworki przekładaj na ściereczkę, a następnie smaż na rumiany kolor w rozgrzanym tłuszczu. W zależności od preferencji możesz użyć oleju lub smalcu.

 

 






KOMENTARZE