Faworki tradycyjne
To jeden z tych przepisów, który robię wyjątkowo rzadko, a właściwie wyłącznie przy okazji tłustego czwartku. Chociaż są wyjątkowo smaczne, ich przygotowanie wymaga nieco pracy. Zwłaszcza jeśli chcecie przygotować je tradycyjnym sposobem, zgodnie z którym ciasto na faworki należy ubijać przez dłuższą chwilę.
Ale mam też dobrą wiadomość! Bo ubijanie ciasta na faworki to rewelacyjny sposób na odstresowanie oraz całkiem porządny trening. Po nim będziecie mogli bez większych wyrzutów sumienia zajadać się pysznymi faworkami.
Przepis na faworki tradycyjne
Składniki na faworytki tradycyjne:
- 4oo gramów mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- Szczypta soli
- 6 łyżek gęstej śmietany 18%
- Olej lub smalec do smażenia
- Cukier puder do dekoracji
Jak zrobić faworki tradycyjne?
Przesiej mąkę przez sitko i na stolnicy uformuj z niej kopczyk. Dodaj do niej żółtka, sól, alkohol oraz śmietanę. Zagnieć dokładnie ciasto, a następnie zacznij wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i dosyć elastyczne. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw na pół godziny, aby odpoczęło w temperaturze pokojowej.
Po 30 minutach ciasto na faworki odwiń z foli i rozpocznij tzw. wybijanie ciasta. Przez około 20 minut uderzaj je wałkiem lub pięścią, składając je co jakiś czas. Postaraj się przy tym wbić do ciasta możliwie jak najwięcej powietrza – jego pęcherzyki powinny być widoczne w cieście. Dzięki temu pięknie wyrosną w czasie smażenia i będą bardzo chrupiące.
Po dokładnym ubiciu ciasta zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, podziel na paski o wymiarach ok. 15×3 cm. Na środku każdego z pasków wykonaj nacięcie, a następnie przeciągnij jeden z końców przez dziurkę.
Jak smażyć faworki? Na czym smażyć faworki?
W dużym garnku rozgrzej olej lub smalec. Tłuszcz powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni. Faworki smaż porcjami z obu stron, do momentu aż będą miały złoty kolor. Odsącz je na papierowym ręczniku, a gdy lekko przestygną oprósz je cukrem pudrem.