Krem ciasteczkowy

Krem ciasteczkowy

Krem ciasteczkowy potrafi być naprawdę uzależniający. Trudno się od niego oderwać.Od czasu do czasu trzeba obudzić w sobie dziecko. A może nawet nie tyle co obudzić, a zacząć je po prostu mocniej rozpieszczać. I właśnie na takie okazje ja ta, zarezerwowane są przepisy takie jak ten.

Wracasz z pracy w złym humorze, za oknem paskudny mróz. Wtedy sięgasz po krem ciasteczkowy i wszystko staje się takie jakby lepsze. Naprawdę. Nie kłamię.

W sklepach, poza popularnymi kremami czekoladowymi lub orzechowymi, coraz łatwiej znaleźć krem ciasteczkowy. Niestety, jego skład potrafi zjeżyć włosy na głowie. Tymczasem wykonanie go w zaciszu własnej kuchni jest banalnie proste, wymaga minimalnego nakładu pracy oraz zajmuje dosłownie kilka minut.

Oczywiście, krem ciasteczkowy najlepiej smakuje, jako “grzeszna przekąska” wyjadana palcem wprost ze słoiczka. Ale nie musicie na tym poprzestawać. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do różnego rodzaju deserów. Idealnie pasuje do owoców. Moim zdecydowanym faworytem są z kolei chrupiące tosty, posmarowane kremem z dodatkiem jabłek, bananów, gruszek lub śliwek.

A może macie jeszcze jakieś pomysły na jego wykorzystanie?

Krem ciasteczkowy

Przepis na krem ciasteczkowy

Krem ciasteczkowy – składniki:

  • 300 g ciasteczek owsianych
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
  • 100-150 ml mleka
  • duża szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika (przepis na nią znajdziesz tutaj)

Jak zrobić krem ciasteczkowy?

Aby przygotować krem ciasteczkowy, zacznij od pokruszenia w moździerzu lub blenderze ciasteczek owsianych. Możesz też po prostu przełożyć je do woreczka i rozgnieść je np. przy pomocy wałka. Dzięki wcześniejszemu rozkruszeniu, będzie łatwiej zmiksować je na gładką masę.

Do blendera przełóż ciasteczka, miękkie masło oraz miód. Dodaj także cynamon. Następnie miksuj przez kilka minut, stopniowo dodając mleko. Po kilku chwilach krem powinien mieć już odpowiednią konsystencję, chociaż zależy ona głównie od twoich preferencji. Gdyby krem był zbyt gęsty, dodaj nieco więcej mleka.

Krem przechowuj w dokładnie zamkniętym słoiczku. Powinien wytrzymać około 5 dni.

Zobacz też inne przepisy na desery:

> Pomarańczowe serniczki na zimno

> Tarta z musem czekoladowym

> Cytrynowe krążki

> Cytrynowiec

> Florentynki

> Pączki wiedeńskie

> Murzynek z gruszkami



KOMENTARZE