Fava pasta z grochu
Fava (pasta z grochu) będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego hummusu.
Jak często zdarza wam się jeść groch? W moim przypadku niezwykle rzadko, bo właściwie gości na moim stole wyłącznie w czasie Bożego Narodzenia, w mojej ukochanej kapuście z grochem. Od wielkiego dzwonu zdarzy mi się zrobić grochówkę, ale generalnie nie jest to składnik, z którego korzystałabym często.
Ostatnio jednak przeglądając książkę o greckiej kuchni, wpadła mi w oko fava – pasta z grochu. Do tej pory groch z pewnością nie kojarzył mi się z kuchnią grecką, a ja też nie szczególnie myślałam o tym, aby zrobić z niego pastę. Pomysł wydał mi się genialny i musiałam go przetestować. I wiecie co? Efekty przeszły moje oczekiwania.
Fava (pasta z grochu) idealnie sprawdzi się w roli smacznej alternatywy dla hummusu. Możecie podać ją, jako samodzielną przekąskę lub dodatek do kanapek i wrapów. A może macie jeszcze inne pomysły na jej wykorzystanie? Czekam na wasze pomysły w komentarzach!
Fava – pasta z grochu – przepis
Fava – pasta z grochu – składniki
- 250 gramów żółtego grochu
- 4 duże cebule
- 4 listki laurowe
- 5 gałązek świeżego tymianku
- sok z 1 cytryny
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżeczki kaparów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
Fava – pasta z grochu – jak zrobić?
Rozpocznij od namoczenia grochu w wodzie przez minimum 2 godziny. Możesz też zostawić go do namoczenia przez całą noc. Następnie przepłucz go na sitku, zalej świeżą wodą, tak aby przykrywała go na ok 1,5-2 cm. Dodaj listki laurowe, sól oraz tymianek.
Całość gotuj na niewielkim ogniu do momentu aż groch całkowicie się rozpadnie i wchłonie większość wody. W razie potrzeby, dodaj nieco więcej płynu.
W międzyczasie pokrój 3 cebule w kostkę zeszklij ją delikatnie na niedużej ilości oleju, a następnie dodaj do gotującego się grochu.
Pozostałą cebulę pokrój w piórka. Dodaj szczyptę cukru i soli, a następnie podsmaż, do momentu aż cebula równomiernie się skarmelizuje. Uważaj, aby jej nie spalić.
Z ugotowanego grochu wyjmij liście laurowe oraz tymianek. Przy pomocy blendera zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj oliwę oraz sok z cytryny, a gdyby pasta była zbyt gęsta, dodaj również nieco wody. Gdyby masa była niesłona, możesz również ją osolić.
Favę podawaj ze skarmelizowaną cebulą i kaparami, skropioną oliwą z oliwek. Świetnie smakuje z chlebem, tortillą lub chlebkiem pita.