Lasagne z cukinii

Lasagne z cukinii

Sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Nie ma co się ograniczać jedynie do lecza lub placków. Można też zrobić z niej wyjątkowo ciekawą lasagne, w której cukinia zastąpi płaty makaronu. Smacznie i nieco zdrowiej.

lasagne z cukinii

Przepis na lasagne z cukinii

Składniki na lasagne z cukinii

Foremka 31cm x 21cm

Sos pomidorowy:

  • 350 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, świeżo mielony pieprz

Beszamel:

  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła (ok. 50 g)
  • duża szczypta soli
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

  • 3 nieduże cukinie
  • Sól, pieprz
  • 200 g twardej mozzarelli

Jak zrobić lasagne z cukinii

Aby przygotować lasagne z cukinii, przygotuj najpierw wszystkie elementy składowe. Możesz zrobić to z małym wyprzedzeniem.

Zrób sos pomidorowy. Na patelni podsmaż mięso mielone, tak aby mocno się zarumieniło. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj jeszcze minutę, a następnie dodaj passatę pomidorową, przecier oraz zioła prowansalskie. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut, tak aby nadmiar wody odparował, a sos zgęstniał.

Przygotuj sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego mąkę. Wymieszaj tak, aby powstała gęsta i jednolita pasta. Następnie zacznij stopniowo dodawać do niej mleko. Ważnym jest, aby beszamel gotować na niewielkim ogniu, nieustannie mieszając. Po około 5 minutach, sos powinien być gładki, gęsty i pozbawiony grudek. Dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Cukinię pokrój na długie plastry o grubości około 0,5 cm. Oprósz je solą i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Złóż lasagne. Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż arkusz papieru do pieczenia. Na dnie ułóż plastry cukinii. Wyłóż na nie warstwę sosu pomidorowego, kilka łyżek beszamelu oraz garść startego sera. Całość przykryj kolejną warstwą cukinii. Układaj warstwy do momentu skończenia składników. Ostatnią warstwę przykryj beszamelem i sporą ilością sera. Dla ciekawszego efektu na wierzchu możesz ułożyć plecionkę pasków cukinii wyciętych przy pomocy obieraczki do warzyw.

Lasagne z cukinii piecz w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. W tym czasie wierzch powinien się ładnie zezłocić. Po wyjęciu z piekarnika pozwól lasagne ostygnąć przez kilkanaście minut – dzięki temu będzie się lepiej kroić.

Zobacz też inne przepisy na obiady:

Zobacz też najnowsze przepisy



KOMENTARZE