Pieczony camembert z orzechami

Pieczony camembert z orzechami

Pieczony camembert z orzechami to idealny pomysł na jesienne, weekendowe śniadanie lub kolację.

pieczony camembert z orzechami

Przepis na pieczony camembert z orzechami

Składniki na pieczony camembert z orzechami

  • 2 serki camembert (ok. 125 g każdy)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • Garść orzechów włoskich (ok 80 g)
  • 6 suszonych moreli
  • 6 suszonych śliwek
  • Świeży tymianek

Jak zrobić pieczony camembert z orzechami

Przygotuj dwie patelnie. Na pierwszą z nich wsyp cukier i zacznij go rozpuszczać do momentu aż zacznie się karmelizować. Kiedy cukier będzie płynny, dodaj do niego miód i ok 3 łyżek wody. Dokładnie wymieszaj, a następnie całość doprowadź do wrzenia. Powinieneś otrzymać gęsty, zawiesisty syrop.

Orzechy grubo posiekaj, a suszone owoce pokrój w średniej grubości paski. Wszystko dodaj do przygotowanego wcześniej karmelu. Dokładnie wymieszaj, i gotuj przez kilka chwil, aby odparować nadmiar wody. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodaj do niej nieco więcej wody. Dodaj świeże liście tymianku. Wymieszaj.

Drugą patelnie wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią serki. Przykryj patelnię przykrywką i piecz na niedużym ogniu do momentu aż ser z obu stron będzie zarumieniony, a w środku będzie płynny.

Na każdy z serków wyłóż sporą porcję ciepłych orzechów i owoców.  Udekoruj tymiankiem i natychmiast podawaj.



KOMENTARZE