Tortille z serem halloumi i hummusem
Tortille z serem halloumi i hummusem idealnie sprawdzą się jako lekka kolacja, obiad w pracy lub sycąca przekąska.
W ostatnim czasie ser halloumi stał się jednym z moich ulubionych składników. Świetnie sprawdza się jako dodatek do burgerów lub sałatek. Ostatnio w czasie kuchennych eksperymentów przygotowałam tortille z serem halloumi i hummusem.
Wyszły fantastycznie i naprawdę zachęcam was do przetestowania tego przepisu. Świetnie sprawdzą się, jako lekki obiad do pracy, szybka kolacja lub przekąska dla gości. Spróbujcie i nie bójcie się eksperymentować z dodatkami!
Przepis na tortille z serem halloumi i hummusem
Składniki na tortille z serem halloumi i hummusem
- 4 tortille
- 1 opakowanie sera halloumi (ok. 250g)
- 200 g hummusu (kupionego lub domowej roboty – przepis znajdziesz tutaj)
- 8 różnokolorowych pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1 granat
- 2 garści rukoli
- 2 czerwone cebule
- Olej do smażenia
Jak zrobić tortille z serem halloumi i hummusem
Przygotowania rozpocznij od pokrojenia cebuli w szesnastki – przekrój je na pół w z góry na dół, a następnie jeszcze raz i jeszcze raz do momentu uzyskania względnie cienkich plasterków. Ważnym jest, aby zachować kawałek korzenia na dole, który utrzyma cebulę razem, nadając jej ładny kształt wachlarza.
Tak przygotowane cebule smaż na niedużej ilości oleju, do momentu aż zmiękną i lekko się skarmelizują. Obracaj je delikatnie, aby zarumieniły się z obu stron.
Paprykę pokrój w paski. Podsmaż je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (może być też ta sama, na której przygotowywałeś cebule). Papryka powinna się dobrze przypiec.
Ser halloumi pokrój w grube plastry. Każdy z nich obsmażaj z obu stron na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Ser będzie gotowy, kiedy z każdej strony nabierze złotego koloru.
Podgrzej tortille. Możesz to zrobić w mikrofalówce, piekarniki lub na suchej patelni. Na każdej z nich rozsmaruj sporą porcję hummusu. Rozłóż na nim kawałki podsmażonej cebuli, paprykę, pokrojone w plastry pomidorki oraz ser halloumi. Całość obsyp pestkami granata oraz rukolą.
Podawaj na ciepło.