Szpinakowo-rybne poduszeczki

Szpinakowo-rybne poduszeczki

Szpinak to taki mój mały nałóg. Zawsze, pod różną postacią, musi być w lodówce. Wtedy nawet gdy nie mam za bardzo ochoty gotować lub zupełnie nie wiem co przygotować ze szpinakiem uda się wymyślić coś na szybko i coś co zachwyci każdego.

Tym razem padł na połączenie go z rybą i ciastem francuskim. Musicie mi uwierzyć na słowo – pycha! Takie małe poduszeczki świetnie sprawdzą się na każdym przyjęciu lub po prostu jako przekąska. Świetnie smakują na ciepło, ale podejrzewam, że na zimno byłyby równie dobre, chociaż u nas żadna nie zdążyła wystygnąć :)

Potrzebujemy

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 100 g fety
  • 200 g wędzonego dorsza
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz cytrynowy
  • duża szczypta sproszkowanego czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 1 jajko

 

Rozmrożony szpinak mieszamy razem z rozdrobnionym dorszem oraz pokruszoną fetą. Dodajemy przyprawy, sok z cytryny oraz bułkę tartą. Mieszamy ostrożnie, aby ryba zachowała swój kształt. Odstawiamy na ok 15  minut.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160-180 stopni. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty o wymiarach mniej więcej 5 cm na 10 cm. Na połowie każdego z prostokątów układamy sporą ilość masy. Przykrywamy to drugą połową, tak by powstał kwadrat. Sklejamy brzegi i po przeniesieniu na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy każdą paczuszkę rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci.



KOMENTARZE