Tarta ze szparagami i boczkiem

Tarta ze szparagami i boczkiem

Krótki sezon szparagowy to jeden z moich ulubionych okresów w ciągu roku. Pamiętajcie tylko, aby dobrze go wykorzystać. Świetnym pomysłem będzie chociażby zrobienie tarty, będącej wariacją na temat tradycyjnego quiche lorraine. Szparagi i migdały doskonale uzupełniają ten przepis, czyniąc z niego cudowny wiosenno-letni obiad.

Przepis na tartę ze szparagami i boczkiem

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Składniki na nadzienie

  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 100 g wędzonego boczku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz

Jak zrobić tartę ze szparagami i boczkiem?

Rozpocznij od przygotowania ciasta na tartę. Przesianą mąkę mieszamy wyrób z miękkim masłem i solą. Dodaj żółtka. Postaraj się wyrobić je jak najszybciej, tak aby nie ogrzać masy. Zawsze świetnie sprawdza się w tym wypadku robot kuchenny, którego tylko pod koniec należy zastąpić własnymi rękami. Po wyrobieniu ciasto zawiń je folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je na grubość ok. 1 cm i wyklej nim foremkę do tart (u mnie średnica 26 cm). Ciasto nakłuj widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 15minut, tak aby ciasto lekko się zapiekło, ale nie nabrało koloru.

W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój boczek w drobną kostkę, a następnie podsmaż na chrupko. Odsącz boczek z tłuszczu i poczekaj aż lekko przestygnie. W dużej mice ubij delikatnie jajka ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj boczek i dokładnie wymieszaj. Wylej masę jajeczną na podpieczone ciasto.

Odetnij zdrewniałe końcówki od szparagów. Rozłóż je dookoła tarty. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Masa powinna być zupełnie ścięta. Przed podaniem posyp tartę zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Możesz serwować na zimno lub na ciepło.



KOMENTARZE