Zupa kokosowa z kurczakiem i makaronem z cukinii
Mam ogromną słabość do kuchni azjatyckiej. Dzięki niej w kilka minut można przygotować smaczne i efektowne danie. Warto mieć w spiżarce kilka podstawowych produktów charakterystycznych dla azjatyckich potraw. Reszta to już tylko kwestia waszej weny. Efekty takich eksperymentów potrafią być zaskakująco smaczne. Tak jak stało się to w przypadku tej zupy kokosowej. Wypróbujcie, a nie pożałujecie.
Przepis na zupę kokosową z makaronem z cukinii
- 1 cukinia
- 1/2 limonki
- 200 g boczniaków
- kolendra
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 pierś z kurczaka
- czerwona cebula
- 3 łyżki zielonej pasty curry
- 300 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka sosu sojowego
Jak zrobić zupę kokosową z makaronem z cukinii
Obgotuj pierś z kurczaka w bulionie. Gdy mięso będzie całkowicie ugotowane, wyjmij je z garnka. Kiedy lekko przestygnie, podziel pierś na mniejsze kawałki.
Do bulionu dodaj pokrojoną w plasterki limonkę, pastę curry, sos sojowy oraz mleczko kokosowe. Gotuj ok. 10 minut, aby zupa lekko zgęstniała.
W międzyczasie przygotuj makaron z cukinii przy pomocy temperówki do warzyw. Długie nitki makaronu przetnij na 2-3 części.
Pokrój boczniaki na mniejsze kawałki i obsmaż na patelni, tak aby się zrumieniły. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
Kurczaka, grzyby i makaron z cukinii dodaj do gotującej się zupy. Dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek. Udekoruj kolendrą, cebulą i plasterkami limonki.