Makaron ze szczawiem i botwinką

Makaron ze szczawiem i botwinką

Na początku czerwca stragany zapełniają się sezonowymi przysmakami, wśród których znajduje się miedzy innymi pyszny szczaw oraz botwinka. Jak je wykorzystać i zamienić w wyjątkowo smaczny obiad? Wystarczy kilka minut roboty, aby przygotować danie, które zasmakuje całej rodzinie.

Kiedy szczaw jest najlepszy?

Szczaw w różnych wersjach dostępny jest w naszych sklepach niemal przez cały rok. Niestety, przez większość czasu musimy zadowolić się tym mielonym, sprzedawanym w słoiczkach, który nadaje się przede wszystkim do zup i sosów.

Tymczasem najsmaczniejszy jest świeży, zielony szczaw sprzedawany na pęczki na straganach wiosną i latem. Młode i delikatne liście można traktować dokładnie tak samo jak świeży szpinak, dodając je chociażby do różnego rodzaju sałatek. Są też doskonałym materiałem na pesto lub dodatek do makaronu, tak jak w poniższym przepisie.

Którą część botwinki należy wykorzystać?

Najczęściej wykorzystywaną częścią botwinki są oczywiście małe i delikatne buraczki. Jednak nie ma co zapominać o równie smacznych liściach. Są one całkowicie jadalne i z powodzeniem można dodawać je do sałatek lub zawijać w nie gołąbki.

Aby zrobić makaron ze szczawiem i botwinką, wybierz ładne liście i dokładnie je umyj, a następnie posiekaj razem z czerwonymi łodygami, które zabarwią nieco sos, ale też dodadzą mu aromatu.

Jakie orzechy można wykorzystać?

W przepisie użyłam orzechów włoskich, ale nie jest to jedyna opcja. Równie dobrze sprawdzą się na przykład orzechy laskowe lub migdały (zarówno te całe, jak i w płatkach). W tym przypadku warto eksperymentować, mieszając ze sobą różnego rodzaju orzechy, dzięki czemu można uzyskać naprawdę ciekawe efekty.

Czy makaron ze szczawiem i botwinką można przygotować z wyprzedzeniem?

Makaron z tego przepisu jest naprawdę ekspresowym daniem, z którego przygotowaniem można uwinąć się dosłownie w kwadrans. Właśnie z tego względu przygotowywanie go z dużym wyprzedzeniem nie ma większego sensu. Listki w czasie podgrzewania mogą stracić kolor, a i ich aromat nie będzie też taki sam.

Z tego samego względu gotowy makaron ze szczawiem i botwinką powinno się podawać natychmiast po przygotowaniu. Tym razem to jedzący powinni czekać na posiłek, a nie odwrotnie.

makaron ze szczawiem i botwinką
Makaron ze szczawiem i botwinką

Przepis na makaron ze szczawiem i botwinką

Składniki na makaron ze szczawiem i botwinką

  • ok. 300 g makaronu tagliatelle
  • pęczek szczawiu
  • 150 g liści botwinki
  • 90 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 1 mała cebula
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki masła

Jak zrobić makaron ze szczawiem i botwinką

W dużym garnku zagotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

W międzyczasie posiekaj z grubsza szczaw oraz liście botwinki razem z łodygami, tak aby miały podobny rozmiar.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Orzechy włoskie posiekaj, a następnie wsyp na suchą patelnię i szybko upraż, uważając aby się nie przypaliły. Przesyp je do miseczki i poczekaj aż przestygną.

Na jeszcze ciepłą patelnię przełóż masło, a gdy się rozpuści dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę. Podsmażaj do momentu aż cebula zmięknie i lekko się zeszkli.

Wówczas dodaj na patelnię botwinkę oraz szczaw. Szybko przemieszaj, dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny. Gdy tylko liście zmniejszą swoją objętość, natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Dodaj je do odcedzonego makaronu razem z orzechami. Dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Zobacz też inne przepisy na makaron

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE