Uszka wigilijne

Uszka wigilijne

Kiedy myślę o bożonarodzeniowym pichceniu, jedną z pierwszych rzeczy, jakie przychodzą mi do głowy są uszka wigilijne. Robi się je właściwie raz do roku, bo klejenie drobnych pierożków naprawdę wymaga sporo cierpliwości i wprawy.

W każdym domu robi się je nieco inaczej. Jedni wycinają kwadraciki z ciasta, inni z kolei wolą kółka wycinane szklanką. Spora dowolność panuje także w przypadku farszu. Z mojego doświadczenia wynika, że w większości domów pojawiają się uszka z grzybami. Ale istnieje też sporo wariacji np. z kapustą i grzybami, jakie prezentuję Wam dziś.

Jedliście kiedyś uszka z bardziej niecodziennym farszem? Bardzo intrygują mnie te z nadzieniem rybnym. Słyszałam też o uszkach z nadzieniem z wędzonych śliwek, co wybitnie pasuje mi do barszczu i wpada na moją listę do zrobienia. A może macie jeszcze jakieś pomysły?

Przepis na uszka wigilijne

Składniki na uszka wigilijne

Farsz na uszka wigilijne

  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • kilkanaście ziarenek kminku
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 80 g suszonych grzybów (np. podgrzybków)
  • 1 duża cebula
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Ciasto na uszka

Przepis na ciasto na pierogi

Jak zrobić uszka wigilijne

Rozpocznij od przygotowania farszu. Kapustę zalej niedużą ilością wody i gotuj ją z dodatkiem ziela angielskiego, kminku i listków laurowych. Gotuj pod przykryciem do momentu aż kapusta zmięknie. Następnie ją odcedź i pozostaw do przestygnięcia.

Grzyby namocz przez kilka godzin w niedużej ilości wody. Następnie gotuj je przez około 20 minut, aby zmiękły. Odcedź je, zachowując wodę, w której się gotowały.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na kilku łyżeczkach oleju. Powinna zmięknąć, zeszklić się i delikatnie zezłocić.

Przestudzoną kapustę posiekaj dużym nożem.  Grzyby posiekaj z grubsza. Zarówno grzyby, jak i kapustę wymieszaj z podsmażoną cebulą. Dodaj kilka łyżek wody,  w której gotowały się grzyby. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto na pierogi przepisu podanego powyżej. Rozwałkuj je na płat o grubości około 5 mm. Przy pomocy szklanki lub foremki wycinaj kółka. Uszka nie powinny być zbyt duże, więc używaj szklanek o małej średnicy.  Na środek każdego z kółek wyłóż łyżeczkę farszu, zegnij je na pół i zlep brzegi. Następnie połącz ze sobą oba końce pierożka.

Powtarzaj do momentu skończenia farszu lub ciasta.

Gotowe uszka włóż do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną, gotuj je jeszcze przez około 2-3 minuty. Podawaj z barszczem czerwonym.

Jak mrozić uszka?

Uszka wigilijne możesz zamrozić zarówno przed, jak i po ugotowaniu. Ważnym jest, aby ułożyć je równo na płaskiej tacce, tak aby się nie dotykały. Następnie, po wstępnym zamrożeniu, można je przełożyć do woreczka lub pojemnika.

Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE