Uszka z grzybami

Czy wy też nie wyobrażacie sobie wigilijnej kolacji bez barszczu z uszkami? A może na waszych stołach króluje grzybowa lub zupa rybna? A może w ogóle nie serwuje się zupy?
W moim domu uszka z grzybami są pozycją obowiązkową, chociaż czasem podaje się je także z kapustą i grzybami. Jednak te z samym farszem grzybowym są dla mnie bardziej wyczekane. No i coż, nie ma się co sprzeczać, najlepiej smakują właśnie w Wigilię.

Przepis na uszka z grzybami
Składniki na uszka z grzybami
Farsz do uszek:
- 100-150 g suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki lub borowiki)
- 2 średniej wielkości cebule
- sól
- świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
Ciasto na uszka:
Przepis na ciasto na pierogiJak zrobić uszka z grzybami?
Rozpocznij od przygotowania farszu. Grzyby namocz przez 3-4 godziny w niedużej ilości wody – powinny być zaledwie przykryte. Aby nie wypływały na wierzch miseczki, możesz je dodatkowo obciążyć niewielkim talerzykiem lub pokrywką.
Namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły przelej do niedużego garnuszka. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Grzyby powinny zmięknąć. Odcedź je na sitku, ale nie wylewaj płynu w którym się gotowały – z pewnością przyda ci się do zupy grzybowej lub kapusty z grzybami.
Cebulę posiekaj w kostkę, a następnie zeszklij na średniej ilości oleju. Powinna zmięknąć i się zezłocić. Uważaj, aby jej nie przypalić.
Odcedzone grzyby przełóż na deskę, a następnie bardzo drobno posiekaj przy pomocy dużego noża. Następnie wymieszaj je z cebulą i ponownie przesiekaj kilkukrotnie cały farsz. Dopraw solą i pieprzem. Aby przyspieszyć pracę, możesz krótko zmiksować grzyby z cebulą, uważając, aby nie zrobiła się z nich papka. Odstaw farsz do przestygnięcia.
Ciasto przygotowane z tego przepisu rozwałkuj na grubość około 5 mm. Następnie z każdego płatu ciasta wycinaj kółka przy pomocy foremki lub szklanki o niedużej średnicy. Pamiętaj, że uszka nie powinny być zbyt duże.
Na środek każdego z kółek wyłóż łyżeczkę farszu. Zlep ze sobą brzegi, a następnie sklej dwa końce stworzonego w ten sposób pierożka. Złącz je dosyć mocno, aby nie rozkleiły się w trakcie gotowania.
Powtarzaj tę czynność do momentu skończenia ciasta lub farszu.
Uszka z grzybami gotuj w osolonej wodzie. Poczekaj aż wypłyną na wierzch, a następnie gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Podawaj z barszczem.
Jak mrozić uszka z grzybami?
Jeśli robisz uszka na Wigiię, możesz przygotować je ze sporym wyprzedzeniem, a następnie zamrozić. Rozłóż je równomiernie na tacce, tak aby się nie dotykały. Zamróź je w ten sposób, a dopiero później przełóż je do woreczków lub pudełek. Dzięki temu się nie posklejają.
Tym sposobem możesz mrozić zarówno uszka surowe, jak i obgotowane. Pamiętaj jedynie, aby obgotowane uszka nieco obsuszyć.
Wolisz inny farsz? Sprawdź też:
Uszka z kapustą i grzybami Uszka z pieczarkamiZobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie:
Piernik żydowski Paszteciki z grzybami Makowa fantazja Ryba po grecku Kapusta z grzybami Śledzie z żurawiną
Zobacz też najnowsze przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki