Wielkanocny barszcz biały

Wielkanocny barszcz biały

Wielkanocny barszcz biały zawsze konkuruje z żurkiem o palmę pierwszeństwa na świątecznym stole. Który wolisz?

Jak to wygląda w waszych domach? Jaką zupę serwuje się w święta? U mnie zawsze wielkanocny barszcz biały rywalizuje z żurkiem, a rozmowy przy świątecznym stole zawsze zahaczają o to, czy te zupy właściwie czymkolwiek się od siebie różnią.

Ja zdecydowanie wybieram stronnictwo białego barszczu. To właśnie ta zupa jest dla mnie kwintesencją Wielkanocy, która tylko o tej porze roku smakuje tak wyjątkowo. Powinna być zrobiona na zakwasie – sycąca, gęsta, mocno chrzanowa i bardzo aromatyczna. Do tego zawsze podaję ją z jajkiem i białą kiełbasą, chociaż wiem, że w różnych zakątkach Polski wybiera się do niej różne dodatki. Jakie wybieracie najczęściej?

Czym różni się żurek od barszczu białego?

Zanim jednak zabierzemy się za gotowanie, warto jeszcze rozstrzygnąć jedną, bardzo ważną kwestię. Z pewnością wielu z was (najczęściej tak w okolicy Wielkanocy) zadaje sobie pytanie: czym właściwie różni się barszcz biały od żurku? W tej kwestii zdania są podzielone, a odpowiedzi różnią się w zależności o tego, w jakim rejonie Polski zadamy to pytanie. Wiem nawet, że istnieje całkiem spora grupa osób, która uważa iż tak naprawdę są to dwie nazwy tej samej potrawy.

Jednak z tego co udało mi się ustalić, odróżnia je kilka szczegółów:

– barszcz biały robi się na bazie mąki pszennej, z kolei żurek przygotowywany jest z mąki żytniej

– żurek jest zupą nieco bardziej tłustą

– barszcz biały jest gęstszy od żurku

– barszcz biały jest zabielany

Jak zrobić zakwas na wielkanocny barszcz biały?

Tradycyjny – a zwłaszcza ten wielkanocny – barszcz biały nie może obyć się bez zakwasu. Pamiętajcie, że nie musicie zdawać się wyłącznie na kupne produkty. Zrobienie domowego zakwasu jest bardzo proste, wymaga minimalnego nakładu pracy i właściwie zawsze się udaje.

Tutaj znajdziesz dokładny >>przepis na zakwas na barszcz biały <<

Jak zrobićwielkanocny barszcz biały

Przepis na wielkanocny barszcz biały

Składniki:

  • 600 ml zakwasu na barszcz biały (>>przepis<<)
  • 1,5 lira wody
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 białe kiełbasy
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki chrzanu

Jak zrobić wielkanocny barszcz biały?

Boczek i warzywa pokrój w kostkę. Do dużego garna wsyp boczek i delikatnie go podsmaż. Dodaj do niego warzywa, a po kilku minutach zalej całość wodą oraz włóż kiełbasy. Gotuj pod przykryciem przez około 30-40 minut. Ogień pod garnkiem nie może być zbyt duży.

Po tym czasie wyłów kiełbasę z garnka, a warzywa odcedź, zachowując wywar. Warzywa nie będą już potrzebne.

Do bulionu dodaj zakwas. Doprowadź do wrzenia, a następnie dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem.

Śmietanę wymieszaj z chochelką zupy i chrzanem. A następnie wlej ją do zupy i dokładnie wymieszaj.

Wielkanocny barszcz biały jest już gotowy. Podawaj go z jajkami ugotowanymi na twardo i białą kiełbasą.



KOMENTARZE