Faszerowane jajka z curry

Faszerowane jajka z curry

Faszerowane jajka z curry będą ciekawym urozmaiceniem tradycyjnych smaków na wielkanocnym stole.

Te niesłychanie smaczne, faszerowane jajka z curry są najlepszym dowodem na to, że czasem wystarczy tylko jeden składnik, aby odmienić smak doskonale wszystkim znanych przekąsek. Jeśli do tej pory nie łączyliście jajek z curry, warto szybko nadrobić zaległości.

W tym wydaniu idealnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole – będą też doskonałą przekąską na różnego rodzaju imprezy, takie jak andrzejki lub sylwester. Gwarantuję, że zasmakują nawet zadeklarowanym tradycjonalistom. I nie żałujcie przyprawy curry – farsz powinien mieć intensywny smak i kolor!

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź na Ceneo.pl

Czym różni się pasta curry od przyprawy curry?

Aromatyczna przyprawa curry to zeuropeizowana wariacja na temat orientalnych smaków. Podróżnicy (zwłaszcza Brytyjczycy) starali się odtworzyć aromat dań, które jadali w trakcie wypraw do Indii i innych azjatyckich krain. Ponieważ nie zawsze mieli pod ręką świeże składniki, wykorzystali suszone przyprawy z tamtego rejonu.

W ten właśnie sposób postała przyprawa curry, która raczej nie cieszy się popularnością w Azji i nieszczególnie ma wiele wspólnego z prawdziwym curry, która zwykle ma postać gęstej i aromatycznej pasty. Jeden z przepisów na pastę curry znajdziesz tutaj.

Mimo że przyprawa curry nie do końca odzwierciedla oryginalne, azjatyckie smaki, nie zmienia to faktu, że wciąż jest pyszną i aromatyczną przyprawą, która idealnie pasuje do mnóstwa dań. Dlatego też bez oglądania się na korzenie i historię warto często używać jej w kuchni.

Faszerowane jajka z curry – jak je podać?

Jeśli zrobisz faszerowane jajka z curry, z pewnością szybko przekonasz się, że nie potrzebują one zbyt wielu dodatków. W tym wypadku wystarczy odrobina ostrej papryki na wierzchu i trochę świeżych ziół do dekoracji.

Warto wykorzystać je jako element większej deski przekąsek. Dla tak przygotowanych jajek idealnym towarzystwem będą roladki z szynki lub koreczki z szynką. Możesz również zrobić do nich prostą sałatkę i goście powinni być przeszczęśliwi.

Czy faszerowane jajka z curry można przygotować z wyprzedzeniem?

Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest fakt, że jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Tak naprawdę za przygotowanie jajek możesz zabrać się dosłownie w momencie gdy goście już pukają do drzwi.

Nie zmienia to jednak faktu, że faszerowane jajka doskonale radzą sobie z upływem czasu i wytrzymają na stole nawet kilka godzin. Z tego samego względu możesz przygotować je z wyprzedzeniem, tak aby spokojnie czekały na przybycie gości. Ważnym jest tylko, aby je przykryć, co zabezpieczy farsz przed obsychaniem.

Jakie jajka zrobić na Wielkanoc?

Nadziewane jajka to jedna z moich ulubionych, wielkanocnych przekąsek. Faszerowane jajka z curry wręcz idealnie wpisują się w świąteczne menu, jednak warto przygotować także inne warianty nadzień, tak aby każdy z gości mógł znaleźć na stole swój ulubiony smak.

Z pewnością hitem będą jajka faszerowane z szynką i chrzanem lub wiosenne jajka faszerowane. Do przygotowania nadzienia możesz idealnie nada się również musztarda, pieczarki lub suszone pomidory. Jedynym ograniczeniem pozostaje twoja wyobraźnia.

jajka faszerowane z curry
Jajka faszerowane z curry

Przepis na faszerowane jajka z curry

Składniki na faszerowane jajka z curry

  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1,5 łyżeczki curry w proszku
  • Sól, pieprz
  • Szczypta papryki w proszku (najlepiej wędzonej)

Jak zrobić faszerowane jajka z curry

Jajka ugotuj na twardo, a po obraniu i przestudzeniu, przekrój je na pół i ostrożnie wyjmij z nich żółtka. Uważaj, aby nie uszkodzić białek.

Żółtka rozgnieć widelcem, dodając do nich majonez, curry, sól i świeżo mielony pieprz. Aby uzyskać gładszą masę, możesz zmiksować farsz przy pomocy blendera.

Nadziej białka farszem z żółtek. Możesz zrobić to przy pomocy łyżki lub używając rękawa cukierniczego. Gotowe jajka oprósz delikatnie papryką i natychmiast podawaj.

Zobacz też inne przepisy wielkanocne

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE