Faszerowane jajka z curry

Faszerowane jajka z curry

Faszerowane jajka z curry będą ciekawym urozmaiceniem tradycyjnych smaków na wielkanocnym stole.

Te niesłychanie smaczne, faszerowane jajka z curry są najlepszym dowodem na to, że czasem wystarczy tylko jeden składnik, aby odmienić smak doskonale wszystkim znanych przekąsek. Jeśli do tej pory nie łączyliście jajek z curry, warto szybko nadrobić zaległości.

W tym wydaniu idealnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole – będą też doskonałą przekąską na różnego rodzaju imprezy, takie jak andrzejki lub sylwester. Gwarantuję, że zasmakują nawet zadeklarowanym tradycjonalistom. I nie żałujcie przyprawy curry – farsz powinien mieć intensywny smak i kolor!

Czym różni się pasta curry od przyprawy curry?

Aromatyczna przyprawa curry to zeuropeizowana wariacja na temat orientalnych smaków. Podróżnicy (zwłaszcza Brytyjczycy) starali się odtworzyć aromat dań, które jadali w trakcie wypraw do Indii i innych azjatyckich krain. Ponieważ nie zawsze mieli pod ręką świeże składniki, wykorzystali suszone przyprawy z tamtego rejonu.

W ten właśnie sposób postała przyprawa curry, która raczej nie cieszy się popularnością w Azji i nieszczególnie ma wiele wspólnego z prawdziwym curry, która zwykle ma postać gęstej i aromatycznej pasty. Jeden z przepisów na pastę curry znajdziesz tutaj.

Mimo że przyprawa curry nie do końca odzwierciedla oryginalne, azjatyckie smaki, nie zmienia to faktu, że wciąż jest pyszną i aromatyczną przyprawą, która idealnie pasuje do mnóstwa dań. Dlatego też bez oglądania się na korzenie i historię warto często używać jej w kuchni.

Faszerowane jajka z curry – jak je podać?

Jeśli zrobisz faszerowane jajka z curry, z pewnością szybko przekonasz się, że nie potrzebują one zbyt wielu dodatków. W tym wypadku wystarczy odrobina ostrej papryki na wierzchu i trochę świeżych ziół do dekoracji.

Warto wykorzystać je jako element większej deski przekąsek. Dla tak przygotowanych jajek idealnym towarzystwem będą roladki z szynki lub koreczki z szynką. Możesz również zrobić do nich prostą sałatkę i goście powinni być przeszczęśliwi.

Czy faszerowane jajka z curry można przygotować z wyprzedzeniem?

Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest fakt, że jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Tak naprawdę za przygotowanie jajek możesz zabrać się dosłownie w momencie gdy goście już pukają do drzwi.

Nie zmienia to jednak faktu, że faszerowane jajka doskonale radzą sobie z upływem czasu i wytrzymają na stole nawet kilka godzin. Z tego samego względu możesz przygotować je z wyprzedzeniem, tak aby spokojnie czekały na przybycie gości. Ważnym jest tylko, aby je przykryć, co zabezpieczy farsz przed obsychaniem.

Jakie jajka zrobić na Wielkanoc?

Nadziewane jajka to jedna z moich ulubionych, wielkanocnych przekąsek. Faszerowane jajka z curry wręcz idealnie wpisują się w świąteczne menu, jednak warto przygotować także inne warianty nadzień, tak aby każdy z gości mógł znaleźć na stole swój ulubiony smak.

Z pewnością hitem będą jajka faszerowane z szynką i chrzanem lub wiosenne jajka faszerowane. Do przygotowania nadzienia możesz idealnie nada się również musztarda, pieczarki lub suszone pomidory. Jedynym ograniczeniem pozostaje twoja wyobraźnia.

jajka faszerowane z curry
Jajka faszerowane z curry

Przepis na faszerowane jajka z curry

Składniki na faszerowane jajka z curry

  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1,5 łyżeczki curry w proszku
  • Sól, pieprz
  • Szczypta papryki w proszku (najlepiej wędzonej)

Jak zrobić faszerowane jajka z curry

Jajka ugotuj na twardo, a po obraniu i przestudzeniu, przekrój je na pół i ostrożnie wyjmij z nich żółtka. Uważaj, aby nie uszkodzić białek.

Żółtka rozgnieć widelcem, dodając do nich majonez, curry, sól i świeżo mielony pieprz. Aby uzyskać gładszą masę, możesz zmiksować farsz przy pomocy blendera.

Nadziej białka farszem z żółtek. Możesz zrobić to przy pomocy łyżki lub używając rękawa cukierniczego. Gotowe jajka oprósz delikatnie papryką i natychmiast podawaj.

Zobacz też inne przepisy wielkanocne

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE