Zawijasy z salami

Zawijasy z salami

To jedna z tych przekąsek, która niemal zawsze znika ze stołu jako pierwsza. I właściwie nie ma się czym martwić, bo jej zrobienie to mniej niż 5 minut roboty, więc będziecie mogli spokojnie dorobić kolejne porcje.

Tak przygotowane zawijasy z salami są moim ulubionym rozwiązaniem, gdy wpadną niezapowiedziani goście.

zawijasy z salami

Przepis na zawijasy z salami

Składniki na zawijasy z salami:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • Łyżka ziół prowansalskich
  • Sól
  • 150 g salami z papryką (lub pepperoni)
  • 100 g sera żółtego (cheddar lub gouda)

    Sos czosnkowy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Jak zrobić zawijasy z salami

Dużą, płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Na blacie rozwiń ciasto francuskie, a następnie rozsmaruj na nim równomiernie przecier pomidorowy, zostawiając ok 1 cm wolnego brzegu z każdej strony. Przecier posól i oprósz ziołami prowansalskimi, tak aby przyprawy były na całej powierzchni.

Następnie na cieście rozłóż salami, układając plasterek obok plasterka, tak by przykryły prawie całe ciasto.

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połowę sera rozsyp na salami, a następnie ciasno zwiń ciasto francuskie wzdłuż dłuższego brzegu, tak aby powstała rolada. Tak przygotowany rulon wstaw do lodówki na około godzinę.

Schłodzoną roladę wyjmij z lodówki i pokrój ją na plasterki o grubości około 2cm. Każdy z nich posyp dodatkowo serem startym na tarce o drobnych oczkach.

Zawijasy z salami rozłóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić.

W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy, mieszając ze sobą starty na tarce czosnek z wszystkimi pozostałymi składnikami.

Tak przygotowana przekąska najlepiej smakuje na ciepło.

Możesz też przygotować zawijasy z wyprzedzeniem i trzymać je pod przykryciem w lodówce. Przed przyjściem gości wystarczy je już tylko upiec.



KOMENTARZE