Souvlaki – greckie szaszłyki

Już od dłuższego czasu chodziły za mną greckie smaki. Być może to przez zbyt długo odwlekany urlop, a może po prostu podświadomie wiem, że to właśnie tam można znaleźć naprawdę smaczne i proste potrawy przygotowane z doskonałej jakości składników?
Właśnie dlatego strasznie się ucieszyłam, kiedy natrafiłam na sklep internetowy Greckie Przysmaki, a jeszcze bardziej ucieszyłam się, dowiadując się, że mają stacjonarny sklep w Krakowie.
Chyba nie muszę wspominać, że wyszłam stamtąd obładowana toną greckich produktów? Grecka oliwa, aromatyczne przyprawy i do tego cała masa serów i oliwek (genialne!). No i jeszcze parę słodkości (miody i słodkie przetwory!), bo przecież nie byłabym sobą. Naprawdę można poczuć się jak na wakacjach w Grecji.
Mając wszystkie produkty, od razu zaczęłam przygotowania do wielkiej uczty. Obowiązkowo musiały pojawić się tam souvlaki, czyli aromatyczne, greckie szaszłyki.
Jak z większością tamtejszych dań, nie ma z nimi zbyt wiele roboty, za to jest sporo radości w trakcie jedzenia. Takie szaszłyki możecie przygotować z różnych rodzajów mięsa, jednak tym razem mój wybór padł na kurczaka.
Souvlaki możecie przygotować na grillu, albo w piekarniku – za każdym razem wychodzą równie dobrze. Jeśli chcecie dodać im nieco więcej aromatu, zamiast szpadek lub patyczków do grilla, użyjcie łodyg rozmarynu pozbawionych listku. Gwarantuję, że nie pożałujecie.

Przepis na souvlaki – greckie szaszłyki
Składniki na souvlaki – greckie szaszłyki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- 2,5 łyżki przyprawy do souvlaki
- 2 łyżki soku z cytryny
- Skórka starta z 1/4 cytryny
- sól
- garść świeżych liści mięty
Jeśli nie posiadasz przyprawy do souvlaki:
- łyżeczka oregano
- pół łyżeczki ostrej papryki (najlepiej w płatkach)
- ¼ łyżeczki kuminu
- Łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
Dodatkowo:
- Chlebki pita lub podpłomyki
- Sos tzatziki
- oliwki
- świeże warzywa
Przepis na chlebki pita Przepis na podpłomyki Przepis na sos tzatziki
Jak zrobić souvlaki – greckie szaszłyki?
Aby przygotować souvlaki musisz rozpocząć od przygotowania mięsa. Piersi z kurczaka umyj i oczyść z ewentualnych chrząstek lub niepotrzebnych błonek. Następnie pokrój mięso w dużą kostkę o boku około 2-3 centymetrów. Kawałki nie muszą być idealnie równe, ale dobrze, aby miały mniej więcej podobny rozmiar, gdyż to umożliwi równomierne gotowanie.
Przygotuj marynatę do souvlaki – wymieszaj mieszankę przypraw (lub wszystkie przyprawy, jeśli nie używasz mieszanki) z oliwą z oliwek, sokiem i skórką z cytryny, solą oraz rozgniecionym na pastę czosnkiem. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, aby smaki dokładnie się połączyły.
Kiedy mięso się zamarynuje, nabij je na szpadki lub patyczki do szaszłyków. Postaraj się nie ściskać mięsa za mocno – wystarczy kilka kawałków na każdą szpadkę. Następnie rozłóż szaszłyki luźno w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, do momentu aż mięso lekko się zarumieni. Souvlaki możesz także przygotować na grillu.
Tak przygotowane szaszłyki podawaj z chlebkami pita (lub podpłomykami), oliwkami, oliwą z oliwek, sosem tzatziki oraz świeżymi warzywami.
Zobacz też inne przepisy na obiad:
>> Klopsiki w sosie musztardowym
>> Makaron ryżowy z wieprzowiną