Truskawkowo-różany deser z lawendą

Truskawkowo-różany deser z lawendą

Potrzebujemy (na 2-3 porcje)

  • 200 g truskawek
  • łyżeczkę miodu
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • 2 łyżki suszonych kwiatków lawendy
  • opakowanie herbatników lub ciasteczek owsianych
  • 200g jogurtu greckiego
  • cukier różany (3-4 łyżeczki) przepis znajdziecie –> tutaj

Ten deser należy do moich ulubionych deserów warstwowych i jest niezwykle prosty w przygotowaniu.

Zaczynamy od truskawek: połowę kroimy w kostkę, a drugą połowę rozgniatamy widelcem. Mieszamy je razem, dodajemy miód, sok z cytryny oraz kwiatki lawendy. Mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny

Ciasteczka rozgniatamy w moździerzu, tak aby postały dosyć duże okruszki. Jogurt mieszamy z cukrem różanym – powinien nabrać lekko różowego koloru i charakterystycznego posmaku.

Następnie w pucharkach układamy warstwowo – truskawki, ciasteczka jogurt i tak do skończenia masy lub miejsca – wybór zależy od Was czy chcecie zrobić go w bardziej elegancko czy tez w wersji dla łasucha, wypełnionej po brzegi :) Możecie podawać od razu lub przed zjedzeniem dodatkowo schłodzić.



KOMENTARZE