Ciasteczka z lemon curd

Ciasteczka z lemon curd

Ciasteczka z lemon curd to gratka dla wszystkich łasuchów i wielbicieli cytrusów. Te intensywnie cytrynowe słodkości z pewnością przypadną wam do gustu. Do ich przygotowania wystarczy ci zaledwie kilka prostych składników oraz kilkanaście minut spędzonych w kuchni. Doskonale pasują do kawy lub herbaty, dlatego warto umilić sobie nimi popołudnie.

Czym jest lemon curd

Intensywnie żółty lemon curd jest gęstym kremem cytrynowym przygotowywanym na bazie jajek, masła i cytryn. Jest słodki, ale jednocześnie bardzo cytrusowy i orzeźwiający, dlatego doskonale nadaje się do przygotowania bardzo różnorodnych deserów.

Samodzielne przygotowanie lemon curd nie powinno przysporzyć większych problemów nawet mało doświadczonym kucharzom. Jeśli jednak nie masz na to czasu lub ochoty, możesz z powodzeniem sięgnąć po kupny curd – bez problemu znajdziesz go w sklepach z kuchniami świata lub w czasie tygodni brytyjskich w różnego rodzaju supermarketach. Wybierz ten, który ma prosty i dobry skład, pozbawiony zagęstników i substancji wzmacniających smak.

Czym można zastąpić lemon curd w tym przepisie?

Jeśli akurat nie możesz dostać lemon curd, wcale nie musisz rezygnować z przygotowania tych pysznych ciasteczek. Jestem pewna, że bez większego problemu znajdziesz w swojej spiżarni jakiś odpowiedni zamiennik dla niego.

W roli zamiennika doskonale sprawdzą się różnego rodzaju dżemy – począwszy od tych cytrusowych, poprzez truskawkowe i morelowe, a na powidłach śliwkowych skończywszy. Całkiem nieźle sprawdzą się również kremy czekoladowe, a w ciastkach, które nie będą długo przechowywane nawet budyń. Oczywiście nie będą to już ciasteczka z lemon curd, jednak wciąż przygotujesz pyszny deser, który zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom

Jak urozmaicić smak ciasteczek z lemon curd?

Poniżej prezentuję wam podstawową wersję ciasteczek, które można przygotować z minimalnej ilości składników znajdujących się w niemal każdej kuchni. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco urozmaicić ich smak. W tym celu dodaj do masy np. posiekane suszone owoce, orzechy, skórki z różnych cytrusów lub płatki czekoladowe. Możliwości są właściwie nieograniczone i zależą od twojej wyobraźni.

Jak długo można przechowywać ciasteczka z lemon curd?

Same ciasteczka bardzo długo zachowują świeżość, jednak lemon curd (zwłaszcza przechowywany poza lodówką) może nieco skrócić czas, przez jaki można je przechowywać. Co więcej, dosyć lepki krem może też mocno utrudnić schowanie ciasteczek np. do słoika lub innego pojemnika.

Z tego względu, chcąc przechowywać ciasteczka przez dłuższy czas, lepiej robić to jeszcze przed nadzianiem ich kremem cytrynowym. Wówczas możesz bez trudu włożyć je do szczelnie zamkniętego pudełka, w którym spokojnie mogą wytrzymać nawet tydzień. Dopiero tuż przed podaniem oprósz je cukrem pudrem i nadziej lemon curdem.

Czy masę na ciasteczka można przygotować wcześniej?

Mam też doskonałą informację dla zabieganych lub też bardziej leniwych kucharzy – masę na te ciasteczka można przygotować z wyprzedzeniem. W lodówce wytrzyma 1-2 dni, ale możesz też ją zamrozić.

W przypadku mrożenia, możesz podzielić ciasto na mniejsze porcje, tak aby upiec bez trudu upiec tylko tyle sztuk ciasteczek, ile akurat potrzebujesz. Po rozmrożeniu ciasta, warto je szybko zagnieść. Pamiętaj też, aby masę na ciasteczka rozmrażać tylko w temperaturze pokojowej np. w miseczce na kuchennym blacie. Nigdy nie używaj w tym celu piekarnika lub mikrofalówki.

ciasteczka z lemon curd
Ciasteczka z lemon curd

Przepis na ciasteczka z lemon curd

Składniki na ciasteczka z lemon curd

Na ok. 30 ciasteczek

  • 230 g masła
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • ok. 250 g lemon curd
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Jak zrobić ciasteczka z lemon curd

Masło pokrój w kostkę i poczekaj aż zmięknie. Następnie przełóż je do misy miksera, dodaj do niego cukier i ucieraj na średnich obrotach przez około 5 minut, do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.

Dodaj do masła sok i skórkę z cytryny oraz żółtka i ubijaj przez kolejnych kilka minut, to momentu aż wszystkie składniki bardzo dobrze się połączą. Następnie dodaj do masy sól oraz mąkę przesianą przez sitko. Całość zmiksuj szybko, do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Włóż je do lodówki na około 15 minut, aby lekko się schłodziło.

Ciasto podziel na porcje o masie około 25-30 gramów. Z każdej z nich ukręć kulkę, a następnie w środku każdej z nich zrób niewielkie zagłębienie przy pomocy kciuka lub końcówki drewnianej łyżki – ciasteczka powinny przypominać kluski śląskie.

Ciasteczka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy pomiędzy nimi. Piecz je przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika. W trakcie pieczenia zagłębienia mogą się podnieść – wystarczy je lekko docisnąć łyżeczką lub drewnianą szpatułką.

Gdy ciasteczka przestygną, oprósz je cukrem pudrem, a następnie do zagłębień w nich wyłóż po łyżeczce lemon curd. Możesz podawać je natychmiast lub przechowywać zgodnie z instrukcjami powyżej.

Zobacz też inne przepisy na ciasteczka

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE