Sernik z brzoskwiniami z kokosową kruszonką

Mam nadzieję, że święta minęły wam spokojnie i szczęśliwie oraz pod znakiem rodzinnych spotkań. Boże Narodzenie nie mogłyby obyć się jednak bez mojego ukochanego ciasta, czyli sernika. Ten przepis dawno temu przekazała mi moja ciocia, a dziś jest jednym z moich ulubionych elementów rodzinnych spotkań. W związku z tym, muszę się nim z wami podzielić.
Po gotowanym serniku mojej babci (zakochacie się w nim, przepis znajdziecie tutaj ) to następny z rodzinnych przepisów, który wam przekazuję. Podstawowa wersja zakłada użycie brzoskwiń z puszki, ale przepis jest podatny na modyfikacje, więc spokojnie możecie poeksperymentować ze smakami.

Przepis na sernik z brzoskwiniami z kokosową kruszonką
Składniki na sernik z brzoskwiniami z kokosową kruszonką:
- Pół puszki brzoskwiń (możecie wykorzystać świeże).
Ciasto:
- Dwa całe jajka
- 150 gramów masła
- 80 gramów cukru
- Jeden cukier waniliowy
- 300 gramów mąki
- Dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- Pół kilograma zmielonego sera
- Trzy serki homogenizowane (waniliowe lub naturalne)
- 150 gramów cukru
- Trzy jajka
- Jeden budyń śmietankowy.
Kokosowa kruszonka:
- 150 gramów masła
- 150 gramów wiórek kokosowych
- 100 gramów cukru.
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami z kokosową kruszonką?
Aby dobrze rozpocząć robienie sernika, wszystkie sypkie składniki potrzebne na ciasto przesuwamy przez sitko, dodajemy miękkie masło i jaja. Następnie energicznie zagniatamy je na jednolite ciasto. Pamiętajcie,że możecie pomóc sobie chociażby mikserem z odpowiednią końcówką. Ciasto chłodzimy pół godziny w lodówce, a następnie wyklejamy nim cienką warstwę w średniej wielkości blaszkę do pieczenia.
Teraz pora na największą gwiazdę, czyli masę serową. Wszystkie potrzebne składniki miksujemy. Pamiętajcie, aby masa była gładka i kremowa. Następnie ser wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto.
W kolejnym kroku brzoskwinie kroimy w niezbyt cienkie plastry i wykładamy je na serze, a składniki na kruszonkę ucieramy ze sobą, co najłatwiej zrobić to rękami. Taką kruszonką posypujemy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę, czyli do momentu aż masa serowa się zetnie, a kruszonka nabierze złotego koloru.
Zobacz przepisy na serniki i inne ciasta:
Pomarańczowe mini serniczki na zimno Czekoladowo-kokosowy przekładaniec Cytrynowy sernik z ricotty Bananowa krówka – ciasto bez pieczenia Makowa fantazja – ciasto na święta Tarta z musem czekoladowym
Zobacz ostatnie przepisy:
- Jaki stół do kuchni wybrać?
- Pesto bazyliowe
- Pasta z makreli
- Marchewka z ubijaną fetą
- 5 młynków, które warto mieć w kuchni