Sernik z brzoskwiniami z kokosową kruszonką

Sernik z brzoskwiniami z kokosową kruszonką

Sernik z brzoskwiniami z kokosową kruszonką powali twoich gości na kolana.

Mam nadzieję, że święta minęły wam spokojnie i szczęśliwie oraz pod znakiem rodzinnych spotkań. Boże Narodzenie nie mogłyby obyć się jednak bez mojego ukochanego ciasta, czyli sernika. Ten przepis dawno temu przekazała mi moja ciocia, a dziś jest jednym z moich ulubionych elementów rodzinnych spotkań. W związku z tym, muszę się nim z wami podzielić.

Po gotowanym serniku mojej babci  (zakochacie się w nim, przepis znajdziecie tutaj ) to następny z rodzinnych przepisów, który wam przekazuję. Podstawowa wersja zakłada użycie brzoskwiń z puszki, ale przepis jest podatny na modyfikacje, więc spokojnie możecie poeksperymentować ze smakami.

Przepis na sernik z brzoskwiniami z kokosową kruszonką

Składniki na sernik z brzoskwiniami z kokosową kruszonką:

  • Pół puszki brzoskwiń (możecie wykorzystać świeże).

Ciasto:

  • Dwa całe jajka
  • 150 gramów masła
  • 80 gramów cukru
  • Jeden cukier waniliowy
  • 300 gramów mąki
  • Dwie łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • Pół kilograma zmielonego sera
  • Trzy serki homogenizowane (waniliowe lub naturalne)
  • 150 gramów cukru
  • Trzy jajka
  • Jeden budyń śmietankowy.

Kokosowa kruszonka:

  • 150 gramów masła
  • 150 gramów wiórek kokosowych
  • 100 gramów cukru.

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami z kokosową kruszonką?

Aby dobrze rozpocząć robienie sernika, wszystkie sypkie składniki potrzebne na ciasto przesuwamy przez sitko, dodajemy miękkie masło i jaja. Następnie energicznie zagniatamy je na jednolite ciasto. Pamiętajcie,że możecie pomóc sobie chociażby mikserem z odpowiednią końcówką. Ciasto chłodzimy pół godziny w lodówce, a następnie wyklejamy nim cienką warstwę w średniej wielkości blaszkę do pieczenia.

Teraz pora na największą gwiazdę, czyli masę serową. Wszystkie potrzebne składniki miksujemy. Pamiętajcie, aby masa była gładka i kremowa. Następnie ser wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto.

W kolejnym kroku brzoskwinie kroimy w niezbyt cienkie plastry i wykładamy je na serze, a składniki na kruszonkę ucieramy ze sobą, co najłatwiej zrobić to rękami. Taką kruszonką posypujemy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę, czyli do momentu aż masa serowa się zetnie, a kruszonka nabierze złotego koloru.

Zobacz przepisy na serniki i inne ciasta:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE